878

Щедрування – один із давніх українських звичаїв

Щедрування – один із давніх українських звичаїв

Сьогодні – Щедрий вечір, який традиційно відзначають 13 січня. У деяких регіонах України щедрують саме на старий Новий рік – 13-14 січня, а у деяких – напередодні Водохреща (18 січня).

Це свято називають ще Маланки, Василів вечір, Товста кутя, Щедра кутя. У цей день вшановують преподобну Маланку Римлянку, яка була черницею, пройшла непростий шлях та відкрила монастир.

В Україні у цьому святі поєдналися християнські та дохристиянські обряди та сенси. Образи Меланки та Василя нагадують Малушу та її сина Володимира Святославовича(хрещений як Василь). Оскільки свята Маланки та Василя ідуть поруч 13 та 14 січня, у народних звичаях вони зблизилися й стали нерозлучними.

Традиційно, тричі за січень українці готують святкову вечерю та кутю і кожна має свої звичаї та значення.

Щедрий вечір відрізняється від Святвечора. Перед Різдвом 6 січня готують 12 пісних страв, а 13 січня вже не відмовляють собі ні в чому. На столі була щедра кутя з маслом, вершками чи навіть салом. Серед страв – холодці, ковбаси, вареники, запечене м’ясо, сало, пироги, млинці. Вважали, що чим багатший стіл та сама кутя, тим краще вродить городина й зерно в цьому році.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *