8272

На Хмельниччині судитимуть «чорних» лісорубів: збитки перевищують 4 млн грн (ФОТО)

Створив організовану групу 42-річний мешканець Кам’янець-Подільського району. До злочинної діяльності залучив 6 осіб. Також до складу угруповання входили керівник підрозділу дорожньої  служби і лісник, відповідальний за збереження лісових насаджень. 

Нагадаємо, групу «чорних» лісорубів правоохоронці Хмельниччини затримали «на гарячому» 31 травня минулого року. Організував незаконні порубки деревини та її збут підприємець з Кам’янеччини, а до бізнесу долучив і свого сина.

«Саме він контролював та забезпечував процес вирубки лісу, зокрема — придбання обладнання для працівників, вивезення деревини, її збут та проведення розрахунків. У спільники взяли ще кількох місцевих мешканців, які займалися незаконною порубкою дубу та ясеню на територіях Національного природного парку «Подільські Товтри» і Кам’янець-Подільського лісгоспу, а також вздовж полезахисної смуги регіональної автомобільної дороги», – розповідають правоохоронці.

У ході розслідування правоохоронці «вийшли» на посадовців комунального підприємства райради та облавтодору. За певну винагороду вони не реагували на дії «чорних» лісорубів, дозволяючи вирубувати цінні породи. Кошти отримували за кожен вихід на ввірену їм територію. Зокрема, було встановлено, що лісник отримав неправомірної вигоди на загальну суму 15 тисяч гривень, а керівник дорожньо-ремонтного пункту облавтодору — 60 тисяч гривень.

 

За місцями фактичного проживання, здійснення господарської діяльності фігурантів та в їхніх автомобілях проведено 14 санкціонованих обшуків. Вилучено лісопродукцію, «чорнові» записи, гроші, спецустаткування.

 «Спільники знищили близько 200 дерев, у тому числі на території «Подільських товтр», а розмір спричиненої навколишньому природньому середовищу шкоди перевищує 4,2 мільйона гривень», – йдеться в інформації силовиків.

Хмельницька обласна прокуратура вже скерувала до суду обвинувальний акт за фактом вчинення організованою групою незаконної порубки, перевезення, зберігання та збуту деревини, а також зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України). Їм загрожує покарання у виді позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

 (За матеріалами Хмельницької обласної прокуратури та ГУ Нацполіції в області)




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *