7693

Перехід до ПЦУ влада і духовенство громади на Шепетівщині обговорювали за “круглим столом”

​“Кпуглий стіл” у Славутській міській раді Шепетівського району днями зібрав представників місцевої влади та духовенства. Тема зустрічі — ініціювання переходу парафій громади, які мають приналежність до московського патріархату, під юрисдикцію Православної Церкви України. Про це йдеться на сайті міськради.

На зустрічі були присутні міський голова Василь Сидор, депутати, представники виконкому та священнослужителі територіальної громади, а саме: отці Петро та Іван, та ігуменя Євфимія.

За словами Василя Сидора, питання набуло широкого суспільного резонансу і тому вкрай важливо не допустити конфлікту на території громади.

“Ми не впливаємо на волевиявлення громадян стосовно віри. Але хочемо порозуміння серед священнослужителів у такий надважкий час для України”, – сказав мер.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Петро Мельничук звернувся до присутніх:

“Прийшла біда на нашу землю і ніхто не міг подумати, що Росія буде воювати проти нашої держави. Це велика скорбота і велике горе — гинуть люди, діти, руйнуються наші храми. Але ще йде і друга війна по всій Україні — конфесійна. Натомість заявляю, що наша церква незалежна в управлінні й не є церквою московського патріархату.”

На підтвердження своїх слів настоятель озвучив зміст томоса патріарха московського Олексія ІІ про дарування незалежності православній церкві в Україні від 27 жовтня 1990 року. Також він запевнив, що під час ведення служби у храмі лунають молитви за мир в Україні, за українських бійців. Але зобов’язані діяти за церковними канонами та законодавством України. Тому ще 10 березня священники Славутського округу звернулися до архієпископа Шепетівського і Славутського Євсевія із клопотанням щодо скликання Священного Синоду УПЦ (МП) про надання автокефалії (автономії в управлінні — ред.).

Як зауважують в міській раді, релігійні громади храму Різдва Пресвятої Богородиці та Жіночий монастир Святої Праведної Анни неодноразово надавали гуманітарну допомогу для військових ЗСУ та вимушених переселенців. Водночас позиція інших учасників “круглого столу” залишається непохитною.

“Адже приналежність цих релігійних установ до московського патріархату очевидна. Свідченням того є установчі документи, які є у вільному доступі в інтернеті. Промовці були одностайними у своїх твердженнях: у той час, коли російська армія веде війну з Україною, коли гинуть українці, в державі не повинно бути представництв церкви московського патріархату”, – повідомляють у Славутській міській раді.

Наголошують, що від місцевих священнослужителів чекають конкретних дій щодо переходу до Православної Церкви України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *