7637

Номерні знаки з літерами “Z” та “V” власникам електрокарів на Хмельниччині замінять

Два роки тому сервісні центри МВС на Хмельниччині почали видавати “зелені” номерні знаки для електромобілів, електробусів та інших типів електричного транспорту. На їх серійних номерах передбачено літеросполуки латинського алфавіту, що починаються із “Z” та “Y”. Але, враховуючи те, що “Z” та “V” окупантські війська використовують для маркування своєї ворожої техніки і ці літери почали асоціюватися з агресією РФ проти України, чимало власників екоавто виявили бажання замінити номери. В МВС готуються це зробити.  

Як повідомляють в Регіональному сервісному центрі МВС у Хмельницькій області, літера “Z” на номерних знаках означає Zero Emisson – нульові викиди. Наразі країною пересуваються майже 16 000 електрокарів з такою серією. Йдеться лише про ті транспортні засоби, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння.

“Найближчим часом усі сервісні центри МВС будуть забезпечені “зеленими” номерними знаками із літеросполукою “YА”. Тому на дорогах нашої країни будуть пересуватися електрокари різних серій. За бажанням власника, можна замінити номерний знак на іншу комбінацію без використання суфіксів “Z” та “V”, – зауважують в установі.

Для цього необхідно звернутися до сервісного центру з транспортним засобом і відповідними документами (паспорт, ІПН, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, квитанція про оплату послуги).

Додамо, що вчора, 22 травня, Верховна Рада ухвалила закон про заборону символіки “Z” та “V” з пропозиціями президента Володимира Зеленського. У законі прописано випадки, не заборонені для використання вказаної символіки, наприклад, в експозиціях музеїв, тематичних виставок, бібліотечних фондах, під час наукових досліджень, реконструкції історичних подій, у науковій та навчально-виховній літературі. Також запроваджується заборона використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну у символіці громадських об’єднань.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *