7628

Вчора була — сьогодні вже нема: на Хмельниччині виник дефіцит української солі

Вчора була, а сьогодні вже нема: так відповіла журналістам ХМ-ІНСАЙД продавчиня одного з магазинів обласного центру на питання щодо відсутності на полицях української кам’яної (грубої) солі. Її дефіцит днями відчули не лише споживачі Хмельниччини, а й інших регіонів України.

Запас готової продукції найбільшого в Європі підприємства з солевидобутку ДП “Артемсіль” (Донеччина) вивезли ще у квітні, наразі виробництво солі припинене. До того ж, продукцію підприємства складно транспортувати через постійні обстріли. Про це Вільному радіо повідомив в.о. директора Віктор Юрін.

“Підприємство не працює, простоює, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП “Артемсіль” вже евакуювались. Більшості працівників адміністрації, інженерно-технічних робітників немає на місці”, — каже очільник підприємства.

На продовольчому ринку в Хмельницькому соледарської солі вже не знайти, однак продають гімалайську, є турецька, румунська, а також у суміші з прянощами. В деяких магазинах можна придбати морську йодовану. Ціни стартують від 32 гривень за кілограмову пачку.

На думку головного спеціаліста сектору контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігоря Михальчука, імпортована сіль дещо дорожча, оскільки на її ціну впливає й вартість пального при транспортуванні. Після врегулювання ситуації з пальним стабілізується й ціна на сіль.

“Ціна солі зросла на 10-15 гривень. Зараз можливий опт – 28 гривень. В саму ціну закладається транспортування, яке зараз дуже дороге. А держава ціну на сіль не регулює”, – каже Суспільному посадовець.

Власниця одного з хмельницьких магазинів Олена Присяжнюк нарікає, що запропоновані оптовиками ціни на сіль здирницькі, а дефіцит цієї продукції створений ними штучно, зважаючи на зупинку виробництва. Через ажіотаж люди наразі закуповують чим більше солі.

“Вчора зранку продала залишки солі ще по 22 гривні за пачку. А наприкінці дня мені оптовики вже телефонували з пропозицією взяти сіль нашу, українську, по 33 гривні. Тобто в роздрібному продажі вона коштуватиме щонайменше 40 гривень. Пропонують і польську в мішка, але удвічі дорожче, ніж була до цього. Я відмовилась. Ну як мені дивитися в очі покупцям. Підозрюю, що на складах сіль є, але її притримують”, – каже підприємиця.

Та радить не скуповувати сіль “про запас”. Адже зараз відбувається перехід на іноземний ринок, в тому числі ведуться перемовини щодо постачання солі з Польщі. Тож сподівається, що найближчим часом ситуація повинна стабілізуватися.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *