7469

На Хмельниччині запобігають спалахам інфекційних недуг

У посиленому режимі в період воєнного стану працює Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб задля запобігання спалахам захворюваності. Значну увагу, як повідомляють в установі, приділяють моніторингу показників інфекційних недуг.

Зокрема, лише за минулий тиждень на Хмельниччині зареєстровано 38 хворих із діагнозом “гастроентероколіт”, з них 32 – зі встановленим збудником (18 дітей), 6 – з невстановленим збудником (1 дитина).

“Також діагностували 5 випадків сальмонельозу та поодинокі випадки дизентерії, хвороби Лайма, вітряної віспи та укусів тварин. Спалахів інфекційних захворювань в організованих колективах не було зафіксовано”, – йдеться в інформації ХОЛЦКПХ.

Зазначається, що в осередках цих захворювань фахівці центру здійснили низку протиепідемічних заходів з метою недопущення подальшого розповсюдження інфекцій серед контактних осіб.

Крім того, спеціалісти звертають увагу на виявлені протягом попереднього тижня в Україні близько десятка випадків ботулізму. Серед причин, що призвели до захворювання, називають вживання смаженої та в’яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, а також домашніх консервів.

“Влітку, коли температура повітря підвищується, не варто нехтувати умовами зберігання та приготування їжі. Щоб уберегтися від ботулізму, варто уникати споживання продуктів, у якості та умовах зберігання/транспортування яких ви сумніваєтесь: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м’ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва”, – наголошують в ХОЛЦКПХ.

Тож радять за найменшої підозри на ботулізм (раптове порушення функцій зору та мови, сильна спрага, слабкість, запаморочення, головний біль, нудота, блювання) негайно звертатися до лікаря, оскільки захворювання є смертельно небезпечним.

Нагадаємо, у Хмельницькому готують “холерне” відділення через можливе виникнення спалаху холери в Маріуполі, проте МОЗ спростовує чутки про спалах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *