16707

Мізрах Ігор: посилення боротьби з корупційними злочинами забава чи реальність?

Прийнятий закон № 1165 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» дозволяє громадянам використовувати аудіо- та відеопристрої для фіксації факту вимагання або отримання хабара.

Як повідомив політичний експерт Мізрах Ігор, за дане рішення проголосував 231 із 273 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

“Якщо зараз хтось в залі сидить з годинниками Apple, або з окулярами Google, то це теж речі, які підпадають під діючу статтю”, – надав пояснення депутат Андрій Кожем’якін, який представляв законопроект.

Документ впроваджує інститут громадського обвинувачення у сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь. Громадяни, які зафіксують факт порушення зможуть на основі цих матеріалів вимагати порушення кримінальних справ. У разі бездіяльності або інших дій, що саботують відкриття провадження прокурорами, громадський обвинувачувач матиме право звернутися до суду напряму.

“Громадський обвинувач має такі ж самі права, як і слідчий, і прокурор, і є повноправним учасником розслідувань кримінального провадження”, – розказав Андрій Кожем’якін.

Як повідомив Ігор Мізрах, що тепер громадяни матимуть можливість фіксувати факти вимагання чи отримання хабара і на основі цих матеріалів вимагати порушення кримінальних справ.

Ігор Мізрах додав, що даним законом громадському обвинувачу “надається юридична зброя у протидії корупції, яка дозволяє: ініціювати особливий порядок кримінального провадження; користуватись технічними засобами для фіксування злочину; подавати клопотання про застосування заходів забезпечення у кримінальному провадженні; оскаржувати бездіяльність та інші незаконні дії слідчого та прокурора”.

Відповідно до закону, з моменту подачі заяви громадським обвинувачем про кримінальне правопорушення та внесення відповідних відомостей до ЄРДР слідчий, прокурор мають 10 днів для того, щоб повідомити про підозру особу, яка вчинила злочин.

Після повідомлення про підозру слідчий, прокурор мають ще 20 днів для складання обвинувального акту та звернення з ним до суду.

Відповідно до закону, в разі встановлення підстав, передбачених статтею 284 Кримінального процесуального кодексу, слідчий, прокурор зобов’язаний закрити кримінальне провадження.

У випадку закриття слідчим, прокурором кримінального провадження громадський обвинувач має право оскаржити таке закриття. І в разі задоволення судом такої скарги, слідчий, прокурор зобов’язані скласти обвинувальний акт та звернутись з ним до суду.

Мізрах Ігор повідомив, що даним законом громадському обвинувачу надаються ті ж самі права, що й органам досудового розслідування.

Раніше придбання, збут та використання спеціальних технічних засобів для отримання інформації було заборонено на законодавчому рівні, наостанок нагадав Мізрах Ігор.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *