14512

Ковальчук Андрій Трохимович: історія корупції

Серед публікацій про корупціонерів країни мою увагу притягнули дві статті, що з’явилися в мережі Інтернет про Андрія Ковальчука з назвами «Профессор Ковальчук Андрей Трофимович. Кафедра коррупции» та «Обиженный «профессор» Ковальчук Андрей Трофимович».

Факти, викладені в статтях про фінансову діяльність Ковальчука А.Т., містять ряд серйозних звинувачень і переконливо доводять корупційне походження його доходів. На перший погляд, декларації Ковальчука А.Т. не багато відрізняються від декларацій інших корумпованих чиновників України.

Але це тільки на перший погляд. Почнемо по порядку. Декларація Ковальчука А.Т. за 2013 рік інформує про 4,9 млн. грн. на банківських рахунках (по курсу НБУ у кінці 2013 року еквівалент 611,3 тис. доларів США), 3 квартири з його часткою загальної площі 196,5 кв. м. та двох паркомісць.

Але основні суми корупційних доходів пан Ковальчук А.Т. приховав. Автори статей аналізують його декларації за 2013 — 2015 роки і приводять наступні дані про його фінансові статки:

deklaruvannya-1

Тобто, в 2014 році було приховано (з точки зору автора статті «переведено в готівки та конвертовано») біля 4 млн. 400 тис. гривень.

Авторами справедливо відмічено, що готівкові кошти в 2013 і 2014 роках не декларувалися. Тому подивимося на факти про його майнове положення по датах придбання:

Іншими словами, його доходи зростали майже у геометричній прогресії. Так, в 2012 році Ковальчук А.Т. оплачує нерухомість на 1884,5 тис. грн. Джерело цих грошей не встановлене. А це вже легалізація доходу. І стає зрозумілим, на перший погляд «нелогічне», пришестя Ковальчука А.Т. у ФінМон. Його метою було прикриття корупційних махінацій і легалізація доходів.
Доречно нагадати, що, будучи членом наглядової ради Укрексімбанку, Ковальчук А.Т. нічого не зробив, щоб запобігти збитковості держбанку, яка склала 14,1 мільярда гривен у 2015 році.

Сподіватимемося, що у ФінМоні після його звільнення опитають його підлеглих про ті вказівки, які він надавав відносно його фінансових операцій, операцій дружини та афілійованих організацій, таких як банк «Аркада». В 2015 році, згідно даних декларації, його сім’я (дружина) продає квартири, які раніше ніде не декларувалися. Куплені вони на кредитні кошти з банку «Аркада», в якому, нагадаю, Головою наглядової ради був його батько. При цьому, дохід від продажу нерухомості складає 1 250 тис. грн.

Цікаво було б отримати оцінку компетентних органів про таку оборудку, зокрема:

— Чи використовував Ковальчук А.Т. своє службове становище або службове становище батька для отримання кредиту на дружину у банку «Аркада» або він вважає отримання кредиту у банку «Аркада» збігом обставин?

— Які «особливі умови» закладені в кредитні договори сімейства Ковальчуків з банком «Аркада» і який збиток нанесений цими умовами банку і його акціонерам?

— Кому ще надавались кредити на 30 років ?

— Який обсяг кредитних коштів банку «Аркада» пройшов через кишені сімейства Ковальчука А.Т.?

— Де він взяв гроші на погашення кредиту та чи виплатив він відсотки за кредитом?

— І якщо буде встановлено легальність походження його грошей, то чи платив він податки з багатомільйонних доходів?

Крім того, хотілося б звернути увагу на його численні видання, а автори публікацій говорять про більш ніж 50 робіт. Так, статтю Ковальчука А.Т. «Финансовое право — «ревматизм» старой эпохи или комплексный регулятор публичных отношений?» на сьогодні можливо знайти в мережі Інтернет тільки в журналі «Государство и право» Російської Федерації, правда з посиланням на видання 2010 року (№ 1, с. 35-44).

naukarus

Важко уявити до чого може мати відношення стаття, але росіяни тематику видання характеризують як «Слов’янознавство».
Напевно, тому стаття має колоритну російську мову, ось одна з цитат цієї статті: «Именно превалирующая неадекватность (старорежимная ветхость) бытующих доселе в теории финансового права постсоветских постулатов и догм, их несоответствие нынешним рыночным условиям являются причиной того прискорбного и все более неоспоримого факта, что финансовое право находится в ревматической анемии».

Ви нічого не зрозуміли? Чи зрозуміли, що глибока суть цієї фрази підходить до всього. Наприклад, він може служити глибокодумним закінченням цієї статті або пояснювати походження калюжі біля вашого під’їзду, або плям на сонці. Для будь-якого варіанту відповідь підійде.

Ця цитата, як і сама стаття, дійсно не мають нічого спільного з фінансами в традиційному уявленні. Але чому ж «повний доступ» до цієї «перлини думки російських громадян» оцінюється в 150 російських рублів (близько 60 гривень)?
Існує і «нетрадиційний» підхід до використання таких статей, який дає фінансовий результат. Студентові вузу пропонують купити статтю для ознайомлення. Він купує і надає Ковальчуку А.Т. роздруківку квитанції про оплату. Стаття студентові не потрібна, а викладачу гроші потрібні. Тому єдине питання – це отримання коштів з Російської Федерації? Але російські видавники (а може друзі?) Ковальчука А.Т. за відсоток допоможуть і легалізувати доходи і гроші в Україні отримати.
Так само можна вирішити питання про залік або екзамен. Для заліку достатньо десяти екземплярів наукової статті або подібного творіння, а для іспиту з позитивною оцінкою – двадцяти. По такій же схемі можливо вирішувати питання і не тільки з студентами.

Ковальчук Андрій
Ковальчук Андрій

Корупційна складова в діях «ревматизму старої епохи» Ковальчука А.Т. достатньо доказова і наочна, його поява у будь-якій організації в рази підвищує рівень корупційних ризиків. Залишилося тільки отримати правову оцінку його дій.
Так що, схоже, вигнали його справедливо, і не через його нетрадиційну орієнтацію, про яку рясніє Інтернет.

Аналітик групи «За чесні декларації»
Олеся Ковальська




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *