14179

В Україні конфіскували нафтопродукти Курченка

Київський районний суд Одеси в рамках розслідування схем бізнесмена Сергія Курченка конфіскував нафтопродукти на суму понад 800 мільйонів гривень, інформує 1NEWS з посиланням на ЕП.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Повідомляється, що в Одеській області конфіскували близько 100 тис. тонн нафтопродуктів в рамках розслідування «злочинної схеми Курченка».

«Вказане паливо надійшло на територію України для реалізації злочинною організацією під керівництвом Курченка без сплати митних платежів. Загальна вартість конфіскованого за рішенням Київського районного суду Одеси палива становить більше 800 млн гривень», — зазначила Сарган.

За її словами, через те, що в ході розслідування суд дозволив реалізацію арештованого палива, в даному випадку застосована спеціальна конфіскація за всім цим нафтопродуктів або коштів, одержаних від їхньої реалізації, у тому числі процентів.

Частина конфіскованого палива знаходиться на нафтобазах.

«Крім того, від реалізації частини нафтопродуктів до бюджету у вигляді податків вже виплачено понад 300 млн гривень, на рахунках банківських установ перебуває понад 100 млн гривень, на які нараховано понад 13 млн гривень відсотків тощо», — додала Сарган.

Спецконфіскація була проведена на підставі вироку трьом фігурантам в рамках «справи Курченка» — колишньому директору ТОВ «Лагуна-Рені», головному диспетчеру цієї компанії і керівнику служби комерційної експлуатації флоту ТОВ «Портофлот-Транс». Останній відповідав за вибір суден, які виконували фіктивний експорт нафтопродуктів з порту Рені.

Нанесений ними збиток прокуратура оцінила в 1,8 млрд гривень, що дало суду привід конфіскувати 97 тисяч тонн нафтопродуктів.

З огляду на те, що 94,5 тисячі тонн з 97,1 тисячі тонн заарештованих у 2014-2015 роках нафтопродуктів були за рішенням судів вже реалізовані ДП «Укртранснафтопродукт», Київський райсуд Одеси передав державі гроші, отримані від їх продажу.

У суді ДП «Укртранснафтопродукт» надав довідку, що 94,5 тисячі тонн нафтопродуктів він за 829,9 млн гривень продав компанії «Укройлпродукт» (належить Сергію Тищенку), з яких отримав тільки 396,4 млн гривень.

Велику частину коштів — 432,9 млн гривень — «Укройлпродукт» до сих пір не сплатив.

Держпідприємство стверджує, що з отриманих ним 396,4 млн гривень після сплати податків залишилося всього 102 млн гривень, і ця сума лежить на двох депозитних рахунках в «Фортуна-банк».

Фінустанова в січні цього року визнана неплатоспроможною, а з 21 лютого перебуває в ліквідації.

В результаті, під спецконфіскацію, за фактом, підпадають 2,5 тисячі тонн нафтопродуктів, які залишилися нереалізованими на Одеському НПЗ і Херсонській нафтоперевалці, а також 102 млн гривень заморожених коштів в ліквідованому банку, виплати за якими в порядку черги здійснює Фонд гарантування вкладів.

 

 

 

ТегиКурченко нафта




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *