14178

Генасамблея ООН розгляне оновлену резолюцію по Криму

Оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Росією Криму розглянуть в рамках Третього комітету Генасамблеї ООН у вівторок, повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«На вівторок, 14 листопада заплановано розгляд оновленої резолюції з прав людини в окупованому Росією Криму в рамках Третього комітету Генасамблеї ООН», — йдеться в повідомленні на сайті Крим.Реаліі з посиланням на Джемілєва в понеділок увечері.

Лідер кримськотатарського народу впевнений, що оновлена ​​резолюція буде прийнята, тому що серед її авторів близько 30 впливових держав.

«У резолюції йдеться про грубі порушення прав людини на окупованій території, цього разу вона досить різка, там речі названі своїми іменами. Очікується, що у нас буде менше голосів, але для нас головне, щоб документ пройшов. Я думаю, документ все ж пройде, там серед співавторів близько 30 держав — Євросоюз, Канада, США», — сказав М.Джемілєв.

Він також зазначив, що, крім засідання комітету, запланований ряд заходів, зокрема, з іноземними журналістами.

Оновлений проект резолюції виклала на своїй сторінці в Твіттері українська місія в ООН.

У новому документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи наказу Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечення навчання українською і кримськотатарською мовами.

У разі успіху розгляду, документ винесуть на Генасамблею.

Разом з тим повідомляється, що член комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Сергій Железняк, коментуючи проект нової резолюції, заявляв, що документ може загрожувати суверенітету Росії.

Як повідомлялося, Україна 31 жовтня подала резолюцію «Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь» для розгляду в Третьому комітеті ООН. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підкреслив, що Україна в своєму проекті резолюції вказала на необхідність виконання Росією рішення суду ООН, в тому числі і про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Глава МЗС України також розповів, що в запропонованому Києвом проекті резолюції наголошується на необхідності надання доступу гуманітарним організаціям на територію окупованого Росією Криму. За словами українського міністра, ця резолюція повинна стати основою для подальшої деокупації півострова.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *