14178

Майже всі українські роботодавці змушені давати хабарі

Близько 90% роботодавців були змушені часто або час від часу давати хабарі, а переважно великі податкові ставки перешкоджають розвитку бізнесу, зазначається в дослідженні, проведеному Федерацією роботодавців України за підтримки Міжнародної організації праці та Українського центру соціальних реформ, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«63,8% з опитаних змушені були давати хабарі», — сказав глава ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник під час презентації дослідження «Оцінка роботодавцями середовища для ведення бізнесу» у понеділок у Києві.

При цьому 58,8% роботодавців оплачували нав’язані їм рахунки або платежі.

Серед найважливіших причин, які заважають розвитку бізнесу, респонденти визначили: високі загальнодержавні податки (47,5%), часту зміну правил і законів ведення бізнесу (30,3%), високі процентні ставки за банківськими кредитами (25,1%), корупція (24,5%), відсутність програм розвитку бізнесу на державному рівні (22,1%).

55% роботодавців зазначили, що найпоширенішими серед випадків тиску на підприємства є обтяжливі закони та існування надмірних контролюючих функцій державних структур.

47,6% опитаних оцінили системи проведення тендерів державних закупівель як нечесні, вказавши на можливість непрозорості процедури.

Майже 46,7% роботодавців негативно оцінили дії влади в стимулюванні підприємців розширювати свою діяльність, тобто, взагалі не докладають зусиль для такого стимулювання.

Майже 60,8% опитаних відзначили вплив кредитної процентної ставки на конкурентоспроможність підприємства і 81,1% — підтвердили залежність цього показника від курсової політики.

6,1% опитаних роботодавців відзначили можливість збільшення інвестиційної активності підприємств у найближчій перспективі, однак 35,4% не бачили такої можливості.

Представники компаній найбільш позитивно оцінили такі зміни законодавства, як зменшення розміру єдиного соціального внеску (55,3%) і введення мораторію на перевірки підприємств (53,1%).

При цьому підвищення мінімальної заробітної плати позитивно оцінили 26% роботодавців, а негативно — 40,8%.

За результатами дослідження, основним джерелом загроз правам власності є рейдерство (43,6%) і бюрократія державних інститутів (39,9%).

Загалом під час проведення дослідження було опитано 2 тис. роботодавців. Інших параметрів дослідження організатори не назвали.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *