14174

У Зімбабве військові захопили владу

Представники армії оголосили про захоплення влади в Зімбабве. Відповідну заяву було випущено на національному телебаченні 15 листопада, повідомляє 1NEWS з посиланням на LB.ua.

У виступі наголошено, що армія не намагається скинути президента країни Роберта Мугабе, але хоче розібратися зі «злочинцями» в його оточенні. Сам президент, як стверджують, перебуває «в цілковитій безпеці». Тільки-но військові «виконають свою місію, вони розраховують, що ситуація в країні нормалізується». Про переворот не йдеться, запевнили вони.

При цьому повідомляють про затримання міністра фінансів Ігнатіуса Чомбе — керівника однієї з фракцій владної партії «Зімбабвійський африканський національний союз — Патріотичний фронт».

Оголошення про захоплення влади було зроблено після того, як у столиці країни Хараре з’явилася військова техніка і почалися перестрілки. Постріли лунали в тому числі біля резиденції Мугабе.

Приводом для конфлікту між військовими і керівництвом країни стала відставка віце-президента країни Еммерсона Мнангагви, якого раніше вважали найімовірнішим наступником президента. Але ситуація змінилася, і тепер найбільш імовірною наступницею називають дружину Мугабе — Грейс. Мугабе звільнив Мнангагву, звинувативши його в підготовці державного перевороту.

Переслідування зазнали близько ста чиновників уряду Зімбабве, їх звинуватили в підтримці Мнангагви. 13 листопада командувач армією генерал Костянтино Чівенга оголосив, що не допустить чисток своїх однодумців у владній партії.

Роберту Мугабе 93 роки, він очолює Зімбабве з 1987 року. Мугабе неодноразово звинувачували в порушенні прав людини і придушення політичної опозиції. З 2003 року Мугабе перебуває під санкціями США.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *