14175

НБУ дозволив іноземним інвесторам виводити більше дивідендів з України

Національний банк розширює можливості бізнесу з репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті, інформує 1NEWS з посиланням на ЕП.

Як повідомляється, відтепер українські компанії зможуть платити іноземним інвесторам дивіденди, нараховані не тільки за 2014-2016 роки, як було досі, а за період до 2013 року включно.

Щомісячний ліміт на такі операції становитиме не більше 2 млн доларів на одну юридичну особу (емітента, депозитарну установу або іноземного інвестора).

Разом з тим репатріація дивідендів, нарахованих за 2014-2016 роки, буде відбуватися, як і раніше, в рамках щомісячного ліміту на рівні 5 млн доларів на одну юридичну особу.

Також резиденти-позичальники, які знаходяться в процесі ліквідації, зможуть здійснювати дострокове погашення зовнішніх запозичень від нерезидента-кредитора (за кредитним договором/договором позики відповідно до порядку (черговістю) задоволення вимог кредиторів, визначених законодавством України).

Відповідний пункт буде додано до списку винятків з заборони на дострокове погашення зовнішніх запозичень резидентом на користь нерезидента.

За оцінками Національного банку, зазначені кроки не призведуть до значного зростання попиту на іноземну валюту (зараз покупка валюти з метою репатріації дивідендів, нарахованих за 2014-2016 роки, становить менше 4% попиту на валюту міжбанківському ринку).

Отже, вони не створять додаткового тиску на міжбанківському валютному ринку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *