14168

Росію звинуватили у знищенні в окупованому Криму української мови

На території відірваної від України й анексованої Росією Автономної республіки Крим незаконна “влада” дедалі дужче обмежує українську мову, а число молоді, яка навчається на ній, скоротилося в 35 разів, інформує 1NEWS з посиланням на УНІАН.

Голова Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук заявив напередодні 1164-го засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі: “Російська окупаційна “влада” в Криму продовжує викорінювати всі прояви української ідентичності, освіти та культури на півострові».

За словами дипломата, між 2013-м і 2017-м роками число молодих людей, які навчаються українською мовою, різко скоротилося – з майже 13 тисяч до 370, а число українських шкіл впало з семи до однієї, а класів з 875 – до 28. «Українська як мова навчання була видалена з освіти у вищих навчальних закладах”, – зазначив Прокопчук.

Глава постпредства підкреслив, що ці обмеження суперечать рішенню Міжнародного суду ООН, за яким Росія мусить “забезпечити доступність освіти українською мовою”.

“Це тривожне і подальше погіршення ситуації вимагає адекватної реакції і постійного активного залучення Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин з метою пошуку шляхів дотримання прав кримських татар, української та інших етнічних груп в окупованому Криму. Ми закликаємо Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин і Бюро з демократичних інститутіцій і прав людини ОБСЄ використати всі засоби, наявні в їхньому розпорядженні, і уважно відстежувати ситуацію, і зокрема щодо виконання рекомендацій, що містяться в звіті місії (БДІПЛ/ОБСЄ) з оцінки стану справ з дотриманням прав людини в Криму (6-18 липня 2015 року)”, – зазначив Прокопчук.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *