14109

«Кіборги»: фільм, який змусив плакати навіть політичний бомонд (фото з прем’єри)

6 грудня у столичному кінотеатрі «Україна» відбулась прем’єра фільму «Кіборги». Стрічка демонструє один з найгероїчніших епізодів війни на Сході України – бої за Донецький аеропорт. На прем’єру завітали Президент України Петро Порошенко, міністри, народні депутати та політичні діячі.

За сюжетом у «Кіборгах» показана історія захисту донецького аеропорту у вересні 2014 року. Відкриває картину сцена, яка пояснює, чому захисників летовища називають «кіборгами». Згідно з даними розвідки на аеропорт має обрушитися система залпового вогню «Буратіно», заборонена для використання через величезний радіус ураження. Командир батальйону пропонує бажаючим покинути аеропорт, на що всі учасники захисної операції відповідають відмовою. «Та ви не люди, ви кіборги», — відповідає їм командир.

Сюжет побудований навколо п’яти бійців, кожен з яких уособлює різних за характером людей – музиканта, сина військового, лікаря, сільського жителя тощо. Всіх їх об’єднує єдине — любов до Батьківщини. І саме питання: «За що ти любиш Україну і навіщо прийшов воювати?» проходить червоною лінію по всьому сюжету.

«Мінські домовленості», які закріплюють перемир’я тільки на папері, у фільмі теж згадуються. Щоправда в цей момент Міністр оборони, який був присутній на прем’єрі, мав би здригнутися. Адже один з героїв говорить репліку про те, що причина затягування військового конфлікту у «поганому командуванні» та у тому, що «начальство» відчитує за оборонні дії, апелюючи до домовленостей про тишу.

Актори фільму «Кіборги». Фото 1News

Військовими консультантами «Кіборгів» стали реальні українські герої: Кирило Недря з позивним «Доцент», який є кандидатом наук, Андрій Шараскін з позивним «Богема» – актор, режисер, боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», Євген Жуков, позивний «Маршал», який зараз працює в департаменті патрульної поліції України, Євген Межевікін з позивним «Адам», Герой України та Олександр Тріпак, позивний «Редут», який декілька місяців очолював захист Донецького аеропорту. При цьому виконавець ролі командира «Серпня» В’ячеслав Довженко є близьким товаришем одного з прототипів цього персонажа Андрія «Богеми» Шараскіна. Інші ролі виконали Роман Ясинівський, Макар Тихомиров, Віктор Жданов та Андрій Ісаєнко.

Режисером фільму виступив Ахтем Сеітаблаєв, який в день київської прем’єри отримав з рук Президента України орден  «За заслуги» ІІІ ступеню. За словами Сеітаблаєва, його команда намагалась зняти «чесне кіно». «Ми з вами є свідками народження не тільки нової української нації, а й нової української армії… Ми постаралися зняти чесне кіно. Це не критика, це спроба розповісти про те, що болить», — зазначив режисер.

Президент Петро Порошенко вручає нагороду Ахтему Сеітаблаєву. Фото 1News

Зйомки фільму «Кіборги» відбувалися на знімальному майданчику у селі Крюківщина Київської області. Сцени танкових боїв та екстер’єр аеродрому були відзняті на Чернігівщині.

Історія фільму написана відомим сценаристом Наталією Ворожбит, а музику до нього написав клавішник «Океану Ельзи» Мілош Єліч. Головним же саундтреком до стрічки стала пісня Святослава Вакарчука «Мить».

На прем’єру завітали віце-прем’єри Геннадій Зубко, Павло Розенко та В’ячеслав Кириленко, міністр оборони Степан Полторак, міністр інформаційної політики, який подав у відставку ще у червні, Юрій Стець та його заступниця Еміне Джапарова, міністр культури, який зіграв у фільмі епізодичну роль, Євген Ніщук, народні депутати Андрій Тетерук, Вікторія Сюмар та Микола Княжицький.

міністр культури Євген Ніщук, міністр оборони Степан Полторак, Президент України Петро Порошенко, віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко. Фото 1News
міністр інформполітики Юрій Стець та нардеп Вікторія Сюмар. Фото 1News
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та її заступник Олександр Лінчевський. Фото 1News

Серед гостей були політолог Віталій Портніков, головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва, член Нацради телебачення та радіомовлення Валентин Коваль, генеральний директор Star Media Влад Ряшин, актриса Ада Роговцева та генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. Єдиним представником опозиційного табору на прем’єрі був нардеп від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко.

народний депутат Андрій Тетерук. Фото 1News
віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Фото 1News
народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко. Фото 1News

Захід почався з вітального слова Президента, якого довелось чекати майже 3 години. Петро Порошенко подякував творчій групі, яка не випадково обрала день для прем’єри, адже 6 грудня – це День збройних сил України. «Важко переоцінити унікальність тієї роботи, яка була зроблена. Фільм, звичайно, художній, але базується на документальному матеріалі, в тісній співпраці з нашими героями АТО. І велика кількість фраз, епізодів взяті безпосередньо з реального життя. І назва «кіборги», якою агресори і окупанти хотіли нас образити, навпаки стала синонімом мужності і стійкості, патріотизму українського воїна. І це слово увійде назавжди в історію українського війська. Так само, як і Донецький аеропорт, з чим безпосередньо пов’язані «кіборги»», — заявив Порошенко.

Президент вітає знімальну групу «Кіборгів». Фото 1News

За словами глави держави, поява цього фільму пов’язана з відродженням українського кінематографу. «Кількість фільмів, які були зроблені в 2016 році – 35 українських фільмів – були представлені українському і світовому глядачеві. І 37 прем’єр відбулися і відбудуться лише 2017 року. Але більш важливою, на мою думку, є цифра – кількість глядачів, які прийшли і подивилися ці українські фільми в Україні. Якщо говорити про 16-й рік, то це було майже 190 тисяч, а в 2017-у – це вже 900. Це є подякою українським митцям за ті теми, які вони обирають. Не «жовте», не «бульвар» – хоча, напевно, могли б вони бути і більш касовими – а патріотичне виховання. І надзвичайно талановито зроблено. Я, безумовно, хотів би за це подякувати і Ахтему, і всім, хто до цього долучився», — додав президент.

Глава Держкіно Пилип Іллєнко. Фото 1News

Участь у виробництві стрічки взяло також Державне агентство України з питань кіно. Зокрема за словами глави відомства Пилипа Іллєнка, держава профінансувала половину з 47-мільйонного бюджету стрічки. «Це перший художній фільм про війну такого масштабу, тому на нього була покладена дуже важлива місія, і я пишаюся тим, що ми його підтримали», — заявив Іллєнко.

Після перегляду фільму велика кількість глядачів покидала кінозал зі сльозами на очах, а це означає, що знімальній групі вдалося зробити такий фільм, який проникає в душу кожного глядача.

Анна Межова

ТегиАхтем Сеітаблаєв Донбас Донецкий аэропорт Іллєнко Кириленко кіборги кінофільм Нищук Павленко Полторак Порошенко Розенко Стець Супрун Тетерук




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *