14109

У поліції назвали сленгові слова для шифрування наркотичних речовин

Керівник Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції 5 грудня, у прямому ефірі телеканалу «1+1» закликав українців пильнувати за захопленнями, поведінкою, лексикою своїх дітей. Адже у країні ледь не щодень з’являються нові психоактивні речовини (НПР), обігу і поширенню яких наразі доволі складно протистояти через недосконалий законодавчий механізм контролю, передає 1News.

З проблемою поширення НПР, за словами Андрія Кіхтенка, світова спільнота зіштовхнулася з близько п’яти років тому. Незаконний обіг таких речовин дуже швидко розвивається і розширюється, зокрема і в Україні. Ефективна протидія цьому негативному явищу можлива лише за тісної взаємодії держорганів і за умови удосконалення чинного законодавства за цим напрямом.

«Украй необхідно напрацювати механізм адекватний дій не лише правоохоронних органів, а й інших відомств і служб. Адже лише комплексний підхід дозволить вирішити цю проблему», – переконаний Андрій Кіхтенко.

Він повідомив, що Міністерство внутрішніх справ та Нацполіція ініціювали створення Міжвідомчої групи при Міністерстві охорони здоров’я, до якої увійшли й представники СБУ, Держслужби за контролем лікарських засобів та обігу наркотиків. Групою розроблений і вже узгоджений новий порядок віднесення НПР до аналогів вже існуючих наркотиків. У Нацполіції сподіваються, що проект діятиме вже цього року.

Андрій Кіхтенко пояснив, що нові психотропні речовини є синтетичними аналогами або похідними вже існуючих наркотичних засобів і психотропних речовин, які не включені в список підконтрольних речовин.

«Їхня дія на людський організм подібна до дії наркотиків і психотропів. Але обіг НПР не контролюється державою – за нього не передбачена ні адміністративна, ні кримінальна відповідальність. НПР продаються відкрито під виглядом легальних наркотиків, як легальна альтернатива існуючим наркотикам і психотропам. Люди, а найчастіше молодь сприймають їх, як безпечні. Але це зовсім не так. І батьки мають пояснювати це своїм дітям. Існує величезний ризик летальних наслідків і навіть від першого вживання НПР. Молодь повинна розуміти: солі, мікси, спайси, курильні суміші, альфа, «скорость», «быстрый» та інші – це особливо небезпечні синтетичні аналоги наркотиків та психотропів», – пояснив очільник Департаменту протидії наркозлочинності НПУ.

Українська поліція докладає чимало зусиль, щоб протистояти поширенню НПР. Й попри те, що нові технології розширюють можливості наркозлочинців, ефективність протидії їм значно підвищилася: у 2107-му ліквідовані 108 злочинних груп, які збували наркотики через Інтернет, тоді як минулоріч – лише 18 таких груп.

«Нацполіція здійснює низку заходів з протидії поширенню НПР. Окрім власне негласної оперативно-розшукової діяльності, налагоджуємо взаємодію з органами місцевого самоврядування», – сказав Андрій Кіхтенко. Однак, за його словами дуже велике значення у боротьбі з поширенням нових трунків має пильність батьків до своїх дітей.

«Насамперед, слід звертати увагу на появу в лексиконі своїх дітей сленгових слів – назв нових психоактивних речовин. Також варто звернути увагу на програмне забезпечення, встановлене на комп’ютерах і смартфонах дітей: йдеться про анонімайзери VPN-з’єднання, TOR-браузери, які можуть використовуватися для відвідування інтернет-ресурсів так званої «темної мережі», де пропонують наркотики і психотропи», – радить керівник ДПНЗ.

Крім того, наркозлочинці часто використовують для збуту наркотиків месенджер Телеграм і автоматизовані програми, так звані боти, які щоденно закидають повідомленнями про нові цікаві пропозиції.

Андрій Кіхтенко наголосив, що батьки зобов’язані цікавитися життям дітей і обов’язково пояснювати про небезпеку НПР, адже через дозованість інформації неповнолітні можуть сприймати НПР безпечнішими, скажімо, за сигарети чи алкоголь.  «Життя дитини має бути цікавим і наповненим: якщо вона займається спортом, має хобі, а батьки стежать за колом її спілкування й захопленнями, тоді ризики втягнення в небезпечну компанію мінімізуються», – переконаний начальник Департаменту протидії наркозлочинності НПУ.

ТегиTelegram VPN ДПНЗ Кихтенко МОЗ наркотики наркотики онлайн Нацполиция нові психоактивні речовини НПР НПУ СБУ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *