13993

Папа Римський відвідає собор Святої Софії в Римі

У неділю 28 січня Папа Франциск відвідає собор Святої Софії в Римі, де паломники зустрінуть його українською колядою.

Візит Понтифіка відбудеться на запрошення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця Української греко-католицької церкви.

Про це повідомляється на сторінці Протокатедрального собору Святої Софії, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

«28 січня Святіший Отець Франциск відвідає собор Святої Софії в Римі та зустрінеться з українськими мігрантами в Італії. … О 16:00 Папа прибуде до собору Святої Софії, де його зустріне Блаженніший Святослав. У соборі паломники зустрінуть Святішого Отця українською колядою, після чого Глава УГКЦ привітає його у своєму слові», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Папа також звернеться до української громади, а відтак зійде до крипти собору. Тут Понтифік помолиться перед могилою владики Степана Чміля, свого вихователя в початковій школі у Буенос-Айресі (Аргентина). На завершення свого візиту Папа вийде до паломників на території собору Святої Софії.

«Візит Святішого Отця до собору Святої Софії має важливе історичне значення: кілька десятиліть цей храм був головним катедральним храмом нашої Церкви і став символом її відродження. Зустріч папи з українськими мігрантами є знаком його пастирської турботи та виявом солідарності з українським народом, котрий вже декілька років страждає від війни на Донбасі», — вважає Блаженніший Святослав.

Собор Святої Софії в Римі був побудований з волі Патріарха Йосифа Сліпого у 1969 році, а в 1985-му Папа Іван-Павло ІІ надав йому титул кардинальської церкви. У крипті собору, окрім інших поховань, знаходиться також могила владики Степана Чміля, одного з найближчих співпрацівників Патріарха Йосифа Сліпого та особи, близької до Папи Франциска.

У 1948 р. отець Степан Чміль приїхав до Аргентини як перший український салезіянин східного обряду. Серед вихованців школи, у якій він працював, знаходився також малий хлопець Хорхе Маріо Бергольйо (Папа Франциск). Святіший Отець неодноразово вказував на особливу роль о. Степана Чміля у своєму вихованні та розповідав, що саме цей український священик навчив його молитися “іншу Літургію”, багато розповідав йому про Україну та переслідування УГКЦ в Радянському Союзі. З цих часів Папа пам’ятає християнські вітання українською мовою та вітається з українськими паломниками рідною для них мовою.

Собор Святої Софії є для українських мігрантів важливим духовним та культурним осередком. Українці в Італії є п’ятою за кількістю етнічною спільнотою.

У різних регіонах Італії діє 145 греко-католицьких капеланських осередків, у яких здійснюють душпастирське служіння 62 священики.

ТегиПапа Франциск Рим собор Святої Софії




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *