13989

Більшість греків виступають проти назви «Македонія»

Більшість греків виступають проти того, щоб термін «Македонія» розглядався в якості варіанту вирішення багаторічної суперечки між Грецією і Колишньою Югославською Республікою Македонією (КЮРМ).

Про це свідчать результати опитування Marc для газети Proto Thema, передає 1NEWS з посиланням на Європейську правду та Reuters.

На запитання, чи повинна Греція погодитися на назву «Македонія» для сусідньої країни 68% опитаних відповіли негативно.

З тим,  що КЮРМ може називатися Македонією згодні лише 23,6 % греків.

Раніше глава МЗС Греції Нікос Котціас заявив, що Греція цього року хоче врегулювати давню суперечку щодо назви колишньої Югославської республіки Македонія.

Греція вважає, що Македонія «вкрала» назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року — часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

«Щодо питання назви, уряд веде переговори і підтримує компромісну назву, яке буде всебічно використовуватися», — додав міністр.

Греція, ЄС та інші міжнародні структури іменують країну як «Колишня Югославська республіка Македонія» (КЮРМ).

ТегиГреция Македонія опитування




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *