13986

У Freedom House заявили, що демократія у світі переживає найбільшу кризу за десятиліття

Демократія в усьому світі в 2017 році перебувала «під тиском та відступала», оскільки Сполучені Штати у 2017 році «зрікалися» своєї традиційної ролі захисника демократичних ідеалів, натомість Росія та Китай «збільшують репресії» на своїх територіях та «експортують свій згубний вплив» назовні, йдеться в оприлюдненій 16 січня доповіді міжнародної правозахисної організації Freedom House, інформує 1NEWS з посиланням на Радіо Свобода.

Неурядова група, що базується у Вашингтоні, представила ці висновки в доповіді щодо політичних прав і громадянських свобод Freedom In The World 2018.

«Демократія стикається з найбільш серйозною кризою впродовж десятиліть. Основні принципи демократії, включно з гарантіями вільних і чесних виборів, прав меншин, свободи преси та верховенства права, перебувають під тиском у всьому світі», – сказав президент Freedom House Майкл Абрамовітц.

У доповіді зазначено, що 2017 рік – це 12-й поспіль рік занепаду глобальної свободи, а в 71-й країні світу фіксується «зниження рівня політичних прав і громадянських свобод».

На думку дослідників, у США «скорочення (ознак демократії – ред.) пришвидшилося в 2017 році, через свідчення про російське втручання на виборах 2016 року, порушення основних етичних стандартів» адміністрацією президента Дональда Трампа та «зменшення прозорості уряду». Водночас, зазначається в доповіді, «преса та судова система залишаються стійкими перед лицем безпрецедентних нападок президента Трампа».

У доповіді також ідеться, що президент Росії Володимир Путін «продемонстрував зростання можливостей сучасних авторитарних режимів» шляхом «організації дезінформаційних кампаній під час виборів у європейських демократіях». Російський лідер, на думку дослідників Freedom House розвиває зв’язки з «ксенофобськими політичними партіями всього континенту», погрожуючи своїм найближчим сусідам, і є «альтернативним джерелом військової допомоги диктатурам Близького Сходу».

Freedom House – міжнародна правозахисна організація, яка щороку оприлюднює доповіді про стан свободи та демократії у світі. Вона вже не вперше звертається до теми шкоди, якої демократії завдає вплив Росії та Китаю. У середині 2017 року Freedom House випустила звіт під назвою «Руйнуючи демократію: цілі, стратегії та методи сучасних автократів».

Автори того дослідження вказували, що стрімке зростання сучасного авторитаризму у таких країнах, як Росія та Китай становить серйозний виклик ліберальній демократії в усьому світі, адже ці держави здатні значно посилювати вплив на політичні рішення в демократичних країнах через залучення політичних консультантів та лобістів. Звіт перераховує арсенал новітніх тактик, які допомагають підтримувати режим як всередині Росії, так і поза її межами.

 

 

 

ТегиFreedom House демократия світ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *