13981

Javelin «відпочиває»: яку зброю отримає армія України

Кілька місяців тому, в Києві, на вже традиційній виставці «Зброя та безпека», міністр оборони Степан Полторак розповів публіці, що до кінця 2017 року його відомство збирається збільшити замовлення на протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) «Корсар» і «Стугна» , а також закупити БТР-4 сучасної модифікації. Розповідає 1News з посиланням на Обозреватель.

 

З тих пір пройшло вже кілька місяців, Верховна Рада проголосувала за бюджет-2018, в якому серйозну надбавку отримали майже всі оборонні та силові відомства, що дозволяло розраховувати на виконання обіцянки.

А в середині січня журналіст Юрій Бутусов поділився з читачами цікавим інсайдом. Виявляється, в Генштабі вже внесли в список потреб української армії 800 сучасних ПТРК типу «Стугна» і «Корсар», а на додачу ще й кілька тисяч керованих ракет для них. Крім того, за словами журналіста в потреби внесли ще й 500 безпілотних літальних апаратів.

«Внесення в потреби ЗСУ великої партії сучасних ПТРК і БПЛА означає, що зняті всі перешкоди і найближчим часом ця зброя буде включено в Держоборонзамовлення, і протягом двох-трьох років буде поставлено у війська. Замовлення по ПТРК стане рекордним для одного з провідних вітчизняних підприємств КБ «Луч», — пояснив читачам Бутусов.

Здавалося б чудова новина, але схоже на те, що в Генштабі були не готові нею ділитися. Коли «Обозреватель» зв’язався з керівником управління зі зв’язків з громадськістю Генштабу ЗСУ Богданом Сеником, щоб отримати офіційний коментар, то радості у нього в голосі чутно не було.

«Ми дали відповідні запити на наші структури. У мене немає відомостей, звідки взяв цю інформацію пан Бутусов. Тому що деяка частина цієї інформації знаходиться під певним грифом. Це те, що мені поки повідомили усно. Як тільки ми отримаємо підтвердження, то тоді і дамо роз’яснення. Підтвердити або спростувати цю інформацію я поки не можу», — сказав Сеник.

Судячи по сухій реакції військових, з радісними вигуками краще почекати до офіційного підтвердження, якщо воно взагалі буде.

Однак саме ПТРК зараз — це найгостріший дефіцит для української армії в зоні АТО. За визнанням військових, на другому місці в списку «треба і скоріше» йдуть БПЛА, які часто виходять з ладу навіть в мирному житті, а на війні тим більше.

Чи отримає українська армія нові ПТРК і БПЛА? З огляду на радуючі око цифри в Держбюджеті-2018, це цілком можливо. В такому випадку українська «оборонка» отримає потужний імпульс для подальшого розвитку, а бійці АТО нарешті зможуть відмовитися від давно застарілих радянських ПТРК (яких все одно не вистачало) на користь сучасних розробок українського ВПК.

У зв’язку з цим, пропонуємо ближче познайомитися з творіннями вітчизняної «оборонки».

«Стугна» і «Корсар»

За роки війни назва знаменитого американського ПТРК Javelin вже встигла стати прозивним. У більшості випадків, коли заходить мова про постачання летальної зброї США на Донбас, то згадують саме його. Таким чином Javelin перетворився в чарівну паличку, яка повинна допомогти нам моментально звільнити окуповані ворогом території.

Хоча і воно має певні недоліки, а Україна і сама справляє вискоточну зброю, яке непогано продається в світі. Взяти той же комплекс «Стугна-П», який розробило державне конструкторське бюро «Луч».

Ставити знак рівності між «Стугна» і Javelin буде все ж не вірно. І справа не стільки в крутості американської установки, а деяких принципових відмінностях. По-перше, українська розробка добиває на майже в два рази більшу відстань — 5 кілометрів проти 2,5. По-друге, «Стугна» набагато важче. З нею не вийде побігати закинувши на плече. При цьому для стрільби з неї знадобиться додаткове обладнання, що робить цей ПТРК не підходящим для піхоти.

Багато експертів сходяться на думці, що на роль українського аналога Javelin найкраще підходить інша розробка КБ «Луч» — «Корсар». Максимальна дальність стрільби — 2500 м. А вага — трохи більше 9 кілограм, що робить цю зброю цілком зручною для стрільби «з плеча».

Дуже дорого

Не слід забувати і про різницю в ціні. Експортний цінник одного Javelin — $ 250 тіc, а пуск однієї ракети буде обходитися в $ 100 тисяч. За підрахунками деяких експертів, для успішного протистояння Росії української армії потрібно 2-2,5 тіс.Javelin. Ось і виходить, що тільки озброєння армії потрібною кількістю американських ПТРК потягне приблизно на $ 300 мільйонів. А в разі їх використання ця сума зросте ще в кілька разів і буде збільшуватись постійно.

Чи потягне Україна такі витрати? Поки що точно ні. Та й чи розумно витрачати такі гроші чужому ВПК, якщо можна вкласти їх у власний? Логіка підказує, що ні.

До того ж ракета для українських «Стугни-П» і «Корсара» — приблизно в п’ять разів дешевше, що робить вибір на користь своїх розробок ще більш виправданим.

Переваги над українськими аналогами

Однак розроблений ще в 1996 році Javelin не просто так до сих пір вважається надзвичайно потужною зброєю. У американського аналога є ряд переваг, про які нам поки можна тільки мріяти.

Це і інфрачервона головка самонаведення, яка робить Javelin максимально простим у використанні. У разі стрільби з українських аналогів, оператор змушений «вести» ракету до того моменту, як вона вразить ціль. Це вимагає певного досвіду, якого не вистачає багатьом стрільцям з ПТУР в українській армії.

Крім того, ракета з Javelin вражає ціль в будь-яку погоду і б’є по найбільш вразливим точкам танка, що дозволяє знищувати майже всі сучасні моделі.

Так що ціна американської розробки цілком виправдана. Одна біда — Україні це зовсім не по кишені, тому залишається сподіватися на розвиток власного ВПК.

ТегиJavelin Ато БПЛА БТР-4 Бутусов Война вру Донбасс Зброя та безпека конструкторське бюро “Луч” корсар оружие политическая война Полторак ПТРК Стугна-П США




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *