13935

У Києві викрали іноземців і вимагали викуп у криптовалюті

Зловмисники більше 2 місяців тримали потерпілих зв’язаними у заміському будинку і вимагали у їхніх родичів 5 мільйонів доларів у криптовалюті. Організатора та його спільницю, які намагалися втекти, оперативники затримали неподалік від кордону з РФ. Інших учасників злочинної групи розшукують.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на прес-службу Нацполіції.

Повідомлення щодо зникнення двоюрідних братів, 1991 та 1993 року народження, громадян іншої держави, надійшло до Дарницького управління столичної поліції у листопаді. При перевірці інформації правоохоронці встановили, що приблизно о 20:10 на вулиці Дніпровська набережна група невідомих із застосуванням фізичної сили посадила іноземців в автомобіль і вивезла у невідомому напрямку.

Поліцейські встановили контакт з родичами потерпілих, які живуть в іншій країні, і за два тижні отримали перше повідомлення від викрадачів. Зловмисники забажали 5 мільйонів доларів США. Тож слідчі відразу кваліфікували правопорушення за ст. 146 (Незаконне позбавлення волі та викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Протягом майже 2 місяців зловмисники кілька разів виходили на зв’язок і навіть надали підтвердження, що викрадені чоловіки живі.

«Поліція постійно працювала над розкриттям цього злочину: працювала з батьками, працювала зі всією оперативною інформаціє розуміли, що коло злочинців досить великий, до того ж у групі — не менше 5-6 осіб. У результаті ми почали рухатися у чітко визначеному напрямку», — зазначив Андрій Крищенко.

Зрештою одному із заручників вдалося втекти, а іншого звільнили із будинку на Київщині, де їх останнім часом тримали викрадачі. Самі зловмисники втекли, коли не зуміли відшукати втікача-потерпілого.

«На цей момент ми вже встановили майже всіх членів групи і тому змогли швидко організувати необхідні слідчі заходи. Багато було вилучено речових доказів, матеріалів, які дозволили ввечері того ж дня розпочати операцію для затримання двох із них», — розповів начальник поліції Києва.

Відразу у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України затримали чоловіка та жінку, які безпосередньо викрадали потерпілих: 41-річний уродженець Російської Федерації — один із організаторів та виконавців правопорушення, та його спільниця — 22-річна мешканка Чернігова. Вона, крім іншого, за фальшивим паспортом орендувала будинок, у якому тримали заручників.

Слідчі оголосили їм підозри у скоєнні незаконного позбавлення волі групою осіб, а суд арештував їх без права внесення застави. Їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

Крім того, вилучені речові докази вказують на причетність арештованих до інших злочинів, а також щодо їх можливих намірів продовжити викрадати людей заради викупу – під час обшуків були вилучені «досьє» на різних громадян.

викрадення заручники іноземці криптовалюта




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *