13923

В Україні очікують рекордний урожай яблук в історії

Загальні обсяги виробництва яблук в Україні в 2018 році збільшаться на 11% — до близько 500 тис. тонн, і очікується, що в комерційних садах відбудеться ще більш високе зростання, повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на УНІАН.

«Вперше в історії України виробництво яблук, як очікується, перевищить 500 тис. тонн у 2018 році з можливістю довести до 520 тис. — 530 тис. тонн. Внутрішній ринок зможе поглинути не більш як 400 тис. тонн, навіть за умови значного зниження цін. Це буде означати, що близько 100 тис. — 130 тис. тонн свіжих яблук мають знайти покупців на світовому ринку», — написав він.

Ярмак висловив занепокоєння з приводу того, як українські виробники зможуть впоратися з цими проблемами, з більш слабким сортуванням, пакуванням і маркетингом.

«До 2015 року, коли був доступ до російського ринку, бізнес процвітав: імпортного мита не було, а вимоги до якості були низькими, а це означало відсутність підстав для інвестицій в такі речі, як оптичне сортування. Тому ніхто ніколи не розглядав можливість виходу на інші ринки, крім Росії», — зазначив Ярмак.

За його словами, Україна впродовж 2018-2019 маркетингового сезону зможе експортувати від 30 тис. до 40 тис. тонн яблук, причому більшість експортується до країн Близького Сходу і Південно-Східної Азії.

«Настав час для України перейти від експорту товарів низької вартості до експорту високоцінних товарів. Є всі необхідні умови — відмінні умови для зростання, кваліфікована і освічена робоча сила, недорогі збирачі та доступ до недорогої логістики через українське море, порти і термінали аеропортів», — зазначив експерт.

рекорд урожай яблука




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *