13896

Нацбанк вводить в обіг срібну пам’ятну монету «Любомир Гузар»

Національний банк України 15 лютого вводить в обіг срібну пам’ятну монету, присвячену Патріарху Любомиру Гузару номіналом у 5 гривень та тиражем у 2000 штук, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

«Присвячена (пам’ятна монета — ред.) Патріарху Любомиру Гузару — одному з духовних світочів українського народу, людині, яку справедливо називають совістю нації», — йдеться у повідомленні.

На аверсі монети розміщено: Патріарший собор Воскресіння Христового (м. Київ) на дзеркальному тлі стилізованого хрестоподібного проміння; унизу — малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: УКРАЇНА, номінал — 5 гривень та рік карбування монети — 2018. На реверсі монети зображено портретЛюбомира Гузара, ліворуч від якого роки його життя 1933/2017 та по колу розміщено написи: ПАТРІАРХ ЛЮБОМИР ГУЗАР (угорі), МОЯ МРІЯ — БУТИ ЛЮДИНОЮ (унизу).

Любомир Гузар народився у Львові, але у 1944 році його родина змушена була емігрувати за кордон. Він вчився та працював в Австрії, США, Італії, а на Батьківщину повернувся після проголошення незалежності України. У 2001 році очолив Українську греко-католицьку церкву. Завдяки Любомиру Гузару було ухвалено рішення про перенесення престолу до Києва й будівництво Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Для мільйонів українців багато важило мудре слово Блаженнішого Любомира (Гузара). Навіть відійшовши від справ управління Українською греко-католицькою церквою, Любомир Гузар залишався авторитетним громадським лідером, активно відгукувався на всі важливі події в житті України і світу.

 

 

 

Гузар монета Нацбанк




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *