13910

Неплатників аліментів почали направляти на примусові громадські роботи

В Україні вже складено перші протоколи про направлення на суспільно корисні роботи батьків, які не сплачують аліментів своїм дітям, повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, інформує 1NEWS з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Є таке ганебне явище, коли батько спеціально не має офіційного доходу, щоб не сплачувати гроші дитині. Спеціально таким чином начебто мстить мамі. Але ми запровадили новий інструмент для таких батьків — це суспільно корисні роботи… Можу ексклюзивно поінформувати, що перші протоколи про направлення таких горе-батьків на громадські роботи, тобто підмітати вулиці, фарбувати будинки, вже складені в Україні. У Вінницькій області вже перші два такі протоколи», — розповів міністр в ефірі телеканалу «112.Україна» у вівторок.

За його словами, навіть якщо людина дійсно не може знайти роботу, то кошти, які вона отримає від місцевої громади за виконання громадських робіт, спрямовуватимуться на рахунок її дитини.

П.Петренко розповів, що в Україні близько 3 млн дітей у неповних сім’ях отримують аліменти, і близько 600 тис. батьків (переважно це чоловіки) не сплачують призначених судом аліментів і стосовно них уже є звертання до виконавчої служби. У публічному реєстрі злісних неплатників аліментів — понад 170 тис. осіб, майже 60 тис. було позбавлено водійських прав і стільком же заборонено виїзд за кордон.

«Лише за перші дні (дії закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» — ІФ) батьки згадали про своїх дітей, і плюс 50 млн грн надійшло на рахунки дітей зі сплати аліментів», — розповів П.Петренко.

Він висловив сподівання, що з веденням нового закону проблема несплати аліментів в Україні зникне до кінця року.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7277 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який посилює відповідальність за невиплату аліментів.

4 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав цей закон. 6 лютого 2018 року він набув чинності.

Згідно з документом, якщо заборгованість з аліментів становить сукупну суму платежів за шість місяців, боржника тимчасово обмежуватимуть у праві керувати транспортними засобами, використовувати вогнепальну, мисливську, пневматичну зброю. Проте обмеження в праві керування транспортними засобами не застосовуватимуть у разі, якщо вони позбавлять боржника основного законного джерела засобів для існування, якщо боржник використовує транспортний засіб з огляду на інвалідність, якщо він проходить військову службу, несе службу в АТО, а також у разі відстрочення або розстрочки у виплаті аліментів.

Крім того, тимчасово обмежуватимуть право на виїзд за кордон тих громадян, у яких є заборгованість із виплати аліментів.

Нагадаємо, більше 20-ти тисяч неплатників аліментів були позбавлені права керувати автомобілем.

 

 

 

аліменти примусові роботи




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *