13810

Імена головних підозрюваних в аварії літака рейсу МН17

Нідерландське видання незалежних журналістських розслідувань Zembla опублікувало статтю, у якій оприлюднені імена головних підозрюваних у справі збитого літака рейсу МН17 над Донбасом у 2014 році.

 

У статті наголошується, що Служба безпеки України визначила групу з семи осіб, причетних до краху МН17. У цьому списку фігурують імена російських військових Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського і Миколи Ткачова.

1News розповідає про кожного з цієї трійці.

Найвідомішим з них є екс-ватажок «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков). Відомо, що він народився у Москві 17 грудня 1970 року де й прожив усе своє життя. Зареєстрований у столиці РФ за адресою Шенкурський проїзд, будинок 8-б.

Зі зламаної поштової скриньки терориста з’ясувалося, що він брав участь у бойових діях у Придністров’ї (1992), у Боснії (1992-1993), у Чечні (за контрактом, 1995), з 1996 року по березень поточного року (2013, — авт. ) проходив службу у Федеральній службі безпеки.

Після звільнення у запас перейшов на посаду начальника служби безпеки в фірмі «Маршал-Капітал» у російського олігарха Костянтина Малофєєва, який у 2014 році став одним із перших спонсорів війни в Україні.

Був одним з учасників анексії Криму, а в ніч з 11 на 12 квітня 2014 року Стрєлков разом з групою бійців із 52 осіб зайшов на Донбас. Був організатором окупації Слов’янська, а потім безуспішно намагався організувати його оборону під час наступу сил АТО.

У липні 2014 року Гіркін і його підручні втекли в Донецьк. Там він оголосив себе «військовим комендантом» і ввів у місті «воєнний стан». Однак уже в серпні Гіркін оголосив про «перехід на іншу роботу» і повернувся у Росію. Як він пізніше зізнався в одному з інтерв’ю, насправді добровільна відставка була вимушеною втечею через тиск з боку російських кураторів.

Зараз екс-ватажок «ДНР» активно веде соцмережі, критикуючи ставлеників Росії на Донбасі і президента РФ Володимира Путіна за «недолік рішучості».

Микола Ткачов (Дельфін)

Микола Ткачов — учасник першої та другої чеченських воєн, служив у різних військових округах, дослужився до генерал-полковника і командувача військовою частиною 20650, офіційно розформованої 8 вересня 2014 року (два місяці після аварії «Боїнга»). При цьому сам він був звільнений зі служби указом від 10 грудня 2010 року.

Після свого формального звільнення з лютого 2011 року по серпень 2012-го Ткачов був головним військовим радником у Сирії.

Розслідувачі визначили, що під час участі в бойових діях на Донбасі Ткачов використовував позивний «Дельфін». Повідомлялося, що в Кремлі поставили перед Ткачовим завдання створити з різнорідних загонів «ЛНР» єдину військову структуру. Зі своїм завданням генерал не впорався і був відкликаний до Росії восени 2014 року.

Сергій Дубинський (Хмурий)

Відомо, що третій підозрюваний народився у селищі Велика Новойолка на заході Донецької області, де і пройшло його дитинство. Там же він прожив і кілька років незадовго до військової агресії Російської Федерації проти України.

У вісімдесяті-дев’яності Дубинський служив у Збройних силах РФ. У 1997 році він звільнився у запас, оформив пенсію і до 2002 року разом з сім’єю проживав у Ростовській області (РФ). Пізніше розлучився з дружиною, має доньку від першого шлюбу і позашлюбного сина. Навесні 2002 року, будучи у військовому званні «підполковник», був призваний із запасу управління кадрів Північнокавказького військового округу (на сьогоднішній день ЮВО РФ) і направлений для проходження служби в складі Об’єднаного угруповання військ на Північному Кавказі.

У 2002 — 2004 роках служив командиром 974-ї комендантської роти (в/ч 22727) і начальником розвідки 194-ї комендантської тактичної групи. У 2004 році знову звільнився у запас, однак при пересиланні його особиста справа загубилась, тому він де-факто залишився на службі. При цьому йому вдалося оформити отримання пенсії, яку згодом «справедливий російський суд» зобов’язав повернути. Пізніше це і послужило мотивацією відправки на Донбас.

На окупованій українській території Сергій Дубинський створив роту спецназу і розвідувальний відділ, штаб якого розташовувався спочатку в Краматорську. Надалі на базі створених «підрозділів» сформував так зване головне розвідувальне управління ДНР, яке і очолив.

Втім, на сході України «Хмурий» не затримався. Відомо, що вже в на початку 2015 року Дубинський покинув «ДНР» і остаточно перебрався в Росію, де і живе сьогодні.

Джерело: Обозреватель

боинг ДНР Донбасс Дубинский ЛНР МН17 рейс МН17 РФ СБУ Стрелков Ткачов




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *