13812

Через акції протестів Словаччина опинилась на порозі дострокових виборів

У Словаччині партія Most-Hid, котра входить до парламентської коаліції, ініціює дострокові вибори. Домовленість про це була досятгута під час останнього з’їзду партії, передає видання SME.

 

«Республіканська рада партії доручає партійному керівництву обговорити можливості дострокових парламентських виборів», — сказав лідер партії Most-Hid Бела Бугар.

Вона також додала, що прем’єр-міністр Роберт Фіцо наразі не погоджується на такий варіант.

У зв’язку з цим партія заявила, що у разі відмови уряду погодитися на дострокові вибори, Most-Hid вийде із коаліції. Таким чином, парламент Словаччини не зможе повноцінно функціонувати і вибори також доведеться оголосити

«Якщо домовленість щодо дострокових виборів буде досягнута, наші міністри лишаються на постах» — повідомив Бугар.

Нагадаємо, 10 березня у Словаччині десятки тисяч людей вийшли на антиурядові демонстрації. У протестах взяли участь понад 120 тисяч людей. Як зазначає видання, це був, ймовірно, найбільш масовий протест у країні з 1989 року, коли в ході Оксамитової революції у країні був повалений комуністичний лад.

Демонстранти несли плакати на зразок «Словаччина має стати державою без мафії» та вимагали відставки прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо через можливу причетність його уряду до корупційних схем.

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину. Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста.

Колега журналіста Куцяка розповіла, що він розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану «Ндрангета».

На тлі зростання протестів проти уряду Фіцо після вбивства журналіста президент Словаччини закликав до змін в уряді або позачергових виборів, щоб вирішити «серйозну політичну кризу».

Як зазначає «Європейська правда», Фіцо у понеділок виступив з телезверненням, в якому не тільки звинуватив Кіску у спробі дестабілізувати країну, але й припустив, що угорсько-американський мільярдер Джордж Сорос може бути якось пов’язаний з ситуацією.

дострокові вибори Роберт Фіцо Словаччина Ян Куцяк




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *