13811

«Газпром» назвав строки розірвання контрактів з Україною

Голова російської компанії «Газпром» Олексій Міллер заявив, що для транзиту газу в Європу через Україну «немає жодних ризиків». Про це він сказав на зустрічі з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, повідомляє УНІАН.

глава «Газпрому» Олексій Міллер

«Розірвання контрактів – це процедура не дуже швидка. Мабуть, на це піде плюс мінус півтора-два роки, але для транзиту газу в Європу по території України в справжні час ніяких ризиків немає», — сказав Міллер.

За його словами, ризиків немає, «якщо, звичайно ж, не буде несанкціонованого відбору з боку НАК «Нафтогаз України».

За словами Міллера, він розраховує, що в рамках нових розглядів Стокгольмський арбітраж виправить дисбаланс в інтересах сторін.

Нагадаємо, «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів. При цьому російській компанії щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тисяч доларів, поки вона не виконає рішення арбітражу про виплату боргу в Україні.

Станом на 7 березня сума відсотків за невиплату «Газпромом» боргу становила 3,5 мільйона доларів.

«Газпром» на тлі програшу заявив про намір розірвати контракти від 2009 року на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу. Однак в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов’язання з постачання газу.

Уряд України має намір стягнути з Газпрому» сумарно 8,5 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу і Антимонопольного комітету України – 2,56 мільярда доларів і 172 мільярдів гривень, відповідно.

газ Газпром Нафтогаз Олексій Міллер Росія транзит газу Україна




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *