13808

Голову найвищого судового органу України позбавили доступу до державної таємниці

Через неузгодженість законодавства Голова Верховного Суду нині не має права спрощеного доступу до державної таємниці. Про це пише юридичне видання «Закон і бізнес».

Законодавство України передбачає можливість доступу судді до державної таємниці. Однак ця процедура є довготривалою і може потягти значне порушення процесуальних строків. Відповідно до ст. 27 закону «Про державну таємницю» від 21.01.1994 № 3855-ХІІ за спрощеною процедурою доступ до такої інформації за посадою з представників судової влади мають голова Конституційного Суду України, а також голова Верховного Суду України. Хоча відомо, що у відповідності до Конституції найвищим судовим органом є Верховний Суд.

«Вочевидь, автори судової реформи забулись внести зміни до закону № 3855-ХІІ, чим позбавили голову ВС доступу до державної таємниці», — припускає видання.

Також «Закон і бізнес» наголошує, що відповідно до ч.1 ст. 352 Кримінального процесуального кодексу перед допитом свідка головуючий суддя встановлює відомості про його особу та з’ясовує стосунки свідка з обвинуваченим і потерпілим. Водночас, при розгляді справи виникають складнощі при встановленні відомостей про особу свідка, щодо якого вжито заходи забезпечення безпеки, оскільки, відповідно до п.п. 9, 10 ч. 2 ст. 65 КПК такі особи, а також особи, що мають про них відомості, не можуть бути допитані як свідки. Відповідно до законодавчих приписів, така інформація визнається державною таємницею. Тим не менш, вказана норма не звільняє суддю від обов’язку встановити особу свідка.

«Зіткнувшись з подібною ситуацією, судді використовують наступні прийоми щодо перевірки особи свідка:

– звертаються до суду, де судді мають доступ до державної таємниці, аби такий суддя встановив особу свідка в режимі відеоконференції;

– допитують в якості свідка оперативного працівника, який підтверджує особу свідка, щодо якого вжиті заходи забезпечення безпеки.

Іноді суддя «наосліп» допитує свідка, спираючись лише на завіряння прокурора про те, що це саме та особа, щодо якої вжито заходи забезпечення безпеки. Однак, така практика вбачається хибною.

Законодавство України передбачає можливість доступу судді до державної таємниці. Однак ця процедура є довготривалою і може потягти значне порушення процесуальних строків.

Відповідно до ст. 27 закону «Про державну таємницю» від 21.01.1994 № 3855-ХІІ за спрощеною процедурою доступ до такої інформації за посадою з представників судової влади мають голова Конституційного Суду України, а також голова Верховного Суду України. Хоча відомо, що у відповідності до Конституції найвищим судовим органом є Верховний Суд.

Вочевидь, автори судової реформи забулись внести зміни до закону № 3855-ХІІ, чим позбавили голову ВС доступу до державної таємниці.

верховна рада Верховний суд державна таємниця




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *