13867

У Німеччині 550 вулиць носять ім’я Карла Маркса

У цілому близько 550 вулиць і площ в східнонімецьких містах і селах досі носять ім’я творця наукового комунізму. В одному тільки Берліні є і вулиця, і алея, і площа, крім того, школа і книжковий магазин, які до цього дня називаються на честь Маркса. Аналогічна картина в Лейпцигу, Дрездені, Ростоку. Не рідкість і пам’ятники — часто у парі з Фрідріхом Енгельсом.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на Deutsche Welle.

Знаменита Карл-Маркс-алея у східній частині Берліна спочатку називалася Великою Франкфуртської вулицею, а 21 грудня 1949 року — на 70-річний ювілей Сталіна — була перейменована в Алею Сталіна. Ну, а ім’я Карла Маркса стала носити з 1961 року, після розвінчання «культу особи».

Карл-Маркс-алея проходить через столичні райони Мітте (Центр) і Фрідріхсгайн. На найбільш довгому її відрізку, який припадає на Фрідріхсгайн, красуються монументальні житлові будинки сталінського неокласицизму, готелі, ресторани, кінотеатри і вежі з елементами естетики пруського архітектора Карла Фрідріха Шинкеля (Karl Friedrich Schinkel, 1787-1841). Ці будівлі зведені у 1950-і роки і покликані демонструвати міць і розкіш НДР.

А на відрізку Карл-Маркс-алеї, що пролягає через район Мітте, домінують панельні багатоповерхівки, побудовані тут в 1960-і роки. А починається Карл-Маркс-алея з площі Александерплац з її знаменитою телевізійної вежею.

Після возз’єднання Німеччини постало питання про перейменування Карл-Маркс-алеї, але, врешті-решт, від цього вирішили відмовитися. Головний аргумент: до назви вулиці всі давно звикли, та й занадто дорого обійшовся б такий проект для Берліна, який постійно відчуває брак грошей.

А ось саксонське місто Хемніц, перейменоване у 1953 році в Карл-Маркс-Штадт, після розвалу НДР, вирішило повернути свою колишню назву, що походить з мови лужицьких сербів і означає «кам’янистий струмок». За це на референдумі проголосували 76 відсотків його мешканців. До слова, коли місто перейменовували в Карл-Маркс-Штадт, з його жителями з цього питання ніхто не радився. І Карл Маркс в Хемніці ніколи не був — тільки ніби одного разу проїжджав через нього потягом.

Від назви Карл-Маркс-Штадт місто відмовилось, однак від встановленого в його центрі величезного пам’ятника мислителю, виконаного радянським скульптором Левом Кербелі, позбуватись не стало. Цей бронзовий бюст заввишки 6 метрів і вагою 40 тонн вважається другим за величиною у світі — після Леніна в Улан-Уде.

Між іншим, не тільки на сході, а й на заході Німеччини є вулиці і площі, названі ім’ям Карла Маркса, — наприклад, у таких містах, як Гаґен або Шверте. У червні 2017 року, коли помер колишній канцлер ФРН, християнський демократ Гельмут Коль (Helmut Kohl), представники Християнсько-демократичного союзу виступили за те, щоб перейменувати всі ці вулиці на вулиці Коля. Однак ця ідея не зустріла розуміння.

вулиці Карл Маркс назви Німеччина




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *