13808

В Україні виводяться з обігу дрібні монети

В. о. Голови Національного банку України Яків Смолій оголосив, що у рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу Національний банк України припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Про це 1News повідомила прес-служба НБУ.

Водночас зазначається, що усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

Смолій зазначив, що з 1 липня 2018 року також застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

«Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок; сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами», — зазначається у повідомленні.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

Нацбанк зазначає, що українці і надалі зможуть використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

«Ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари», — додається у повідомленні.

Нагадаємо, раніше 1News повідомляло про те, що Національний банк України презентує нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Ці монети з часом замінять банкноти відповідних номіналів, що зараз перебувають в обігу

З 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

валюта гривня монети нбу




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *