13806

Українські парламентарі зареєстрували проект постанови щодо Nord Stream 2

Фракція «Народного фронту» зареєструвала проект постанови «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream 2″ та монополії РФ на газових ринках світу», інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Про це під час засідання парламенту заявив голова фракції Максим Бурбак.

«У постанові, яку зареєстрував «Народний фронт» (№8111), йдеться про те, що відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та статті 6 Договору про заснування Енергетичного співтовариства нам треба провести консультації між Україною та Єврокомісією щодо недопущення побудови газопроводу «Північний потік — 2″. Звертаємось до Президента України, до уряду України невідкладно розпочати консультації з нашими європейськими партнерами», — сказав Бурбак.

Водночас він звернувся до Голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням доручити профільному комітету негайно розглянути зареєстровану постанову, щоб парламент 15 березня міг проголосувати з цього питання.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на сайті ВР, проект постанови №8111 зареєстровано у парламенті 13 березня 2018 року. Автором законодавчої ініціативи є Максим Бурбак.

Як повідомлялося, спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого — збільшити енергетичну залежність Європи від Росії. Голова естонського парламенту Ейкі Нестор також заявив про намір приєднатися до заяви.

Раніше в Кишиневі глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу «Північний потік-2» і зазначається, що він є політичним проектом Росії.

На початку вересня 2015 року російський «Газпром» і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу «Північний потік-2», що доповнить дві нитки «Північного потоку 1», які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який іде з Росії до Європи.

«Газпром» заявив про намір розпочати будівництво газопроводу Nord Stream-2 навесні 2018 року.

Nord Stream бурбак верховна рада НАРОДНИЙ ФРОНТ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *