13791

Статус СБУ збираються змінити

Про це на засіданні комітету доповів голова робочої групи, секретар комітету Іван Вінник (БПП), інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Робоча група комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони продовжує роботу над доопрацюванням президентського законопроекту №8068 «Про національну безпеку України» з урахуванням пропозицій змінити статус Служби безпеки України.

Вінник зазначив, що у п’ятницю, на минулому тижні, робоча група провела своє засідання за участю, зокрема, представників Офісу НАТО в Україні, а також представників ЄС.

За його словами, умовно пропозиції, висловлені на засіданні робочої групи щодо доопрацювання тексту законопроекту, можна розділити на два блоки: ті, що мають рекомендаційний характер, та критичні, які необхідні для інтеграції системи нацбезпеки України до стандартів НАТО.

Критичними питаннями, зокрема, є питання СБУ та її статусу, питання підзвітності в порядку цивільно-демократичного контролю профільного комітету Верховної Ради, повноважень комітету, який реалізує державну політику у сфері безпеки та оборони, порядок призначення Головнокомандуючого Збройних сил.

«Ми таким чином починаємо процес реформування Служби безпеки України шляхом зміни її статусу. Пропонується назвати Службу безпеки України спеціальним органом з правоохоронними функціями та військовими формуваннями у її складі. …Таким чином Служба безпеки України з одного боку зможе забезпечувати повноваження з охорони державної безпеки та державного кордону, а з іншого боку буде правоохоронним органом, але спеціальним, який буде займатися суто функціями, які має забезпечувати служба безпеки, а саме контртерористична діяльність», — зауважив Вінник.

Зокрема Вінник зазначив, що міжнародні експерти критикували положення президентського законопроекту, які не передбачають підзвітність та підконтрольність СБУ парламенту.

«Ми дописали цю норму в статті 16, яка регулює повноваження Служби безпеки України і ви можете побачити те, що вона підконтрольна парламенту», — сказав Вінник.

Окрім того робоча група, за його словами, планує запропонувати зміни до положень президентського законопроекту, які стосуються порядку призначення Головнокомандуючого ЗСУ.

«Це реалізується шляхом подання від міністра оборони відповідних пропозицій Президенту України щодо призначення Головнокомандуючого, а Президент має його призначати. А відповідно звільнення Головнокомандуючого ЗСУ робиться по тій самій процедурі за поданням міністра оборони», — повідомив Вінник.

Він пояснив, що пропонується у систему призначення Головнокомандуючого ЗСУ додати міністра оборони, у зв’язку з тим, що це посадова особа, яка призначається парламентом, і таким чином буде реалізовуватися цивільно-демократичний контроль за відповідним сектором.

Комітет планує наступного разу провести своє засідання 21 березня, а остаточно ухвалити зміни до тексту президентського законопроекту для винесення на розгляд до сесійної зали у четвер.

Разом із тим, голова комітету Сергій Пашинський зазначив, що перед винесенням на розгляд зали доопрацьованого комітетом законопроекту необхідно пройти всі погодження, зокрема із автором законодавчої ініціативи.

 

 

 

рада СБУ статус




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *