13789

Людству загрожує глобальна нестача питної води – ООН

Водойми планети стають все більш забрудненими, і вже за 30 років погіршується якість води може загрожувати небезпекою для 5 млрд. людей на планеті, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Такі прогнози представили автори Доповіді ООН на Всесвітньому форумі з водних ресурсів.

«Ми повинні освоїти нові підходи до використання водних ресурсів, щоб впоратися з проблемами, пов’язаними із зростанням населення і зміною клімату, — заявила, представляючи доповідь в Бразилії, Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле. – Якщо не вжити заходів, то до 2050 року близько п’яти мільярдів людей будуть проживати в регіонах, які погано забезпечені водою».

Автори доповіді пропонують не обмежуватися будівництвом очисних споруд і зрошувальних каналів, а використовувати екологічно чисті проекти для вирішення проблем управління водними ресурсами. Мова, зокрема, йде про збільшення площі лісових насаджень, поліпшення якості ґрунту та використання дощової води.

Така практика вже довела свою ефективність в 1986 році, після найсильнішої посухи в Індії. Там місцеві НУО прийняли заходи по регенерації ґрунту та відновлення лісів. В результаті рівень підземних вод піднявся на кілька метрів, а сільськогосподарські угіддя отримали довгоочікувану вологу.

«Зелені» проекти також ефективні в умовах міста. Сади на дахах, вкриті лісовою рослинністю стіни, резервуари для дощової води і її рециркуляція з успіхом застосовуються в різних країнах світу.

Важливу роль в екосистемах відіграють також водно-болотні угіддя. Вони покривають лише 2,6 відсотка поверхні планети, проте служать фільтром для токсичних відходів промисловості та пестицидів.

Всесвітній форум з водних ресурсів – наймасштабніший у світі захід, присвячений проблемам, пов’язаним з водою. Очікується, що в нинішньому форумі візьмуть участь близько 40 тисяч осіб, у тому числі глави держав і урядів, а також мери сотень міст світу.

 

 

вода ООН питна




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *