13784

Мер Черкас передумав судитися через план, який дозволяє забудувати набережну висотками

Набережну на митниці таки віддають під висотну житлову забудову. Міський голова Анатолій Бондаренко відкликав позов щодо скасування рішень «темного виконкому», передає 1News.

Мова йде про детальний план територій від вантажного порту до вул. Сержанта Жужоми. На частині набережної вже триває будівництво, яке свого часу розсварило різні депутатські групи та мера. Це об’єкти на земельних ділянках ПП Шора (Героїв Дніпра 4) та ПП ІБК Будгарант (вул. Козацька).

Нагадаємо, що затвердження детального плану цих територій загальною площею 192 га було здійснено на так званому «темному виконкомі» 28 липня (питання було винесено з голосу, порядок денний не був оприлюднений на сайті, а трансляція засідання була вимкнена — ред.). Нашвидкоруч терміново ухвалене рішення тоді викликало бурхливу реакцію депутатського корпусу. Прийняті рішення фактично відкривали шлях до висотної забудови всієї прибережної території мікрорайону Митниця.

На сесії міської ради 10 серпня за принципової позиції ВО «Свобода» і зокрема депутата Максима Шила було зареєстровано проект про скасування детального плану територій. Він знайшов підтримку більшості депутатів, а міський голова не ризикнув його ветувати.

ПП «Шора» на землі якого здійснюється одна із спірних забудов звернулося до суду і в грудні минулого року Соснівський суд визнав рішення депутатів про скасування детального плану неправомірним. Міська рада звернулася в апеляційну інстанцію. Однак 9 січня вже цього року, міський голова Анатолій Бондаренко відкликав апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду по даній справі, фактично позбавивши місто можливості в подальшому судовому розгляді домогтися скасування детального плану територій який дає зелене світло саме висотній житловій забудові набережного масиву від вантажного порту до пляжу «Рів’єра».

Лише на ділянці прибережної смуги між вулицями Козацька та Сержанта Смірнова має вирости більше десятка багатоповерхівок.

Окрім цього за фактами порушень під час розробки детального плану цих територій відкрито кримінальне провадження. За даними слідства директор департаменту архітектури та містобудування Артур Савін і головний архітектор Віталій Чернуха неправомірно надали містобудівні умови вже згаданим двом користувачам земельних ділянок, де триває будівництво. А також посадовці поставили технічне завдання під час розробки детального плану територій виконавцю, яке суперечить генплану та зонінг плану. Зокрема за вищевказаними адресами передбачена забудова зблокованими житловими будинками з поверховістю до 3-х поверхів, а в розробці детального плану було поставлено завдання розробити документацію для розміщення багатоквартирної середньоповерхової житлової забудови, що і було зроблено.

Насамкінець відзначимо, що боротьба проти забудов які вже розпочалися, з самого початку носила характер боротьби впливів різних угрупувань у міській раді і особливо не давала надій на згортання будівництва обєктів які розпочалися. Однак вся плачевність ситуації полягає в тому, що із збереженням чинності детального плану, нині відкривається шлях до потенційної житлової забудови всього набережного масиву.

Джерело: видання «Кропива»

архітектор бондаренко ПП ІБК Будгарант Савин Свобода Чернуха




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *