13722

У космос запустять тисячі новонароджених черв’яків

Вчені планують запустити у космос тисячі новонароджених черв’яків, щоб вивчати хворобу слабкості м’язів у літніх людей.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на ВВС Україна.

Дослідники з Ексетерського університету, що в англійському графстві Девон, пояснюють — структура м’язів у черв’яків нематодів (круглих черв’яків) схожа на людську, через що їх і обрали для експериментів у космосі.

Вчені сподіваються, що це допоможе у боротьбі з дистрофією м’язів та проблемами, які викликає діабет.

Через невагомість космонавти втрачають близько 40% маси своїх м’язів після 180 днів перебування на Міжнародній космічній станції (МКС).

У дослідженнях використовуватимуть вид нематодів, що має наукову назву Caenorhabditis elegans — «Вільноживучі нематоди».

Вони підходять для експериментів щодо довготривалих змін людської фізіології, адже так само страждають від втрати маси м’язів, як і люди за схожих умов.

Колін Дін, дослідниця з Ексетерського університету пояснює: «Після повернення на землю космонавти не можуть нормально рухатися й мають проходити серйозні програми реабілітації».

«Через схожість на людські м’язи ми посилаємо у космос черв’яків й спостерігаємо за змінами у них та впливом космічного польоту на їхні м’язи», — додає вчена.

29 листопада ракета з черв’яками буде запущена з Космодрому імені Кеннеді у Флориді, й пролетить 400 км до МКС.

Маленьких черв’яків помістять у невеличкі мішечки з рідкими поживними речовинами — щоб вони протягом тижня на орбіті жили й розмножувалися. У цього виду можлива поява незвичних личинок внаслідок негативного впливу зовнішнього середовища.

Далі їх заморозять при температурі — 80 C та повернуть на Землю для аналізів.

Нематоди — часті «гості» на космічних станціях, де їх вже протягом багатьох років вивчають науковці. Вони навіть змогли пережити катастрофу шатлу «Колумбія» у 2003 році.

вчені космос черв’яки




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *