13700

Екс-президента Румунії звинуватили у злочинах проти людяності

Генеральна прокуратура Румунії висунула звинувачення екс-президенту Іону Ілієску у злочинах проти людяності в рамках справи про “революцію грудня 1989 року”, інформує 1NEWS з посиланням на ЄП.

Іон Ілієску “застосував і формалізував військові заходи, деякі з яких мали явний диверсійний характер”, заявили у Генпрокуратурі.

Ілієску з 22 грудня 1989 року був президентом Ради “Фронту національного порятунку”, органу, який де факто мав повноваження виконавчої і законодавчої влади. Двоє інших політиків також входили до Ради “Фронту національного порятунку”.

Груднева революція 1989 поклала край комунізму у Румунії. Тоді загинули понад 1100 людей і понад 3300 отримали поранення в результаті збройних зіткнень у Бухаресті, Тимішоарі та інших румунських містах після втечі диктатора Ніколае Чаушеску з Бухареста.

Справу проти Ілієску і ще двох політиків було закрито у 2015 році без висунення звинувачень, однак генпрокурор у 2016 році попросив повторно її відкрити через побоювання, що попереднє слідство пропустило важливі деталі.

Минулого року політиків також звинуватили у злочинах проти людяності через те, що під час масових акцій протесту румунських шахтарів влітку 1990 року вони дозволили румунській армії застосувати зброю при придушенні протестів. В результаті насильницьких дій 4 людини загинули, а понад 1400 протестуючих отримали травми і вогнепальні поранення.

Нагадаємо, німецька прокуратура висунула звинувачення 94-річному колишньому охоронця концтабору Аушвіц.

 

 

 

звинувачення злочини ілієску




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *