13680

Українцям пропонують написати онлайн правовий диктант

Всеукраїнський правовий диктант цього року проходитиме 25-26 квітня у 30 містах. Про це розповіла керівник соціального проекту «Всеукраїнський правовий диктант», керівник із зв’язків із громадськістю Експертної юридичної служби Лариса Безуглова на прес-конференції в Укрінформі, інформує 1NEWS.

«Минулого року ми охопили 9 міст, але наш проект набирає обертів і цього року ми покрили всю Україну. І навіть у Луганській та Донецькій областях, на підконтрольній території, буде проходити проект», – повідомила Безуглова.

Вона зауважила, що взяти участь у проекті може кожен. Для цього потрібно зареєструватися на сайті www.vpd.in.ua та виконати завдання онлайн або прийти на спеціальні локації, де буде відбуватися диктант. Знайти локацію можна за допомогою інтерактивної карти, розміщеної на зазначеному сайті.

У рамках проекту є два тести: один складається із 5 сфер права по 10 питань і проходитиме на локаціях, а для школярів старшої школи організують спеціалізований тест 25 і 26 квітня онлайн. «Кожен українець може пройти наш правовий диктант на нашому сайті онлайн, якщо немає змоги прийти на локацію», – наголосила Безуглова.

За її словами, торік участь у правовому диктанті взяли 703 особи, цього року організатори очікують близько 10 тисяч учасників.

Як зазначив директор ТОВ «Експертна юридична служба» Олег Гріненко, тести правового диктанту розраховані на широкий загал і охоплюють питання, з якими громадяни стикаються щодня.

Цього року ініціативу підтримало Міністерство юстиції. «Диктант, який ми цьогоріч підтримали, для нас є можливістю визначити основні потреби, які є в наших громадян в регіонах для того, щоб у подальшому звертати увагу на питання, які потребують додаткового опрацювання в рамках певних правопросвітницьких кампаній», – пояснила Державний експерт Директорату з прав людини доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін’юсту Олена Митник.

Вона наголосила, що сьогодні існує проблема відсутності у громадян належних знань про свої права та механізми їх захисту.

«Як показали нещодавні дослідження, які проводила міжнародна організація щодо рівня доступу громадян до правосуддя, близько 93% громадян України не звертаються до органів державної влади, якщо у них виникають певні юридичні проблеми у житті», – зауважила Митник.

Керівник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко повідомив, що цього року для киян правовий диктант проведуть 26 квітня на базі Національного університету імені Т.Г.Шевченка об 11 годині.

Програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв нагадав, що торік у Києві правовий диктант проводили на базі цього закладу. Він зазначив, що з усіх регіонів України участь у диктанті не бере тільки окупований Крим, де зараз «тотально порушуються права людини».

«Сподіваюся, що вже через рік такий правовий диктант зможуть написати і жителі Криму», – сказав Алієв.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки співпрацюватиме з НАЗК щодо поглиблення, розширення і оновлення знань з питань дотримання антикорупційного законодавства у закладах вищої освіти.

 

 

безуглова диктант правовий




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *