13674

На півночі Житомирщини фіксують перевищений рівень радіоцезію

У північних районах Житомирської області, які найбільше уражені радіацією після аварії на ЧАЕС, досі фіксують перевищення вмісту радіоцезію-137 у продуктах харчування, інформує 1NEWS з посиланням на обласний лабораторний центр МОЗ.

“У 1 кварталі 2018 року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 15 пробах, що становить 3,4%”, – йдеться у повідомленні.

Результати досліджень показують, що найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Перевищення вмісту радіоцезію по грибах в області становить 29,7%. Найбільші показники зареєстровані у Коростенському районі – 70,0%,  у Малинському – 20% та в Овруцькому – 6,7%.

М’ясо зі збільшеними допустимими нормами зафіксували в 12% досліджених проб (із 25). Зокрема, у Народицькому районі перевищення становить 33,3%, а у Малинському – 18,2%. Фахівці додають, що значною мірою такі результати залежать від включення до дослідження і м’яса дичини.

У молоці перевищення зареєстровані в 1,8% досліджених проб (із 56). Цей факт зафіксували лише в Олевському районі, де із 22 проб перевищення виявлені лише в одній, що становить 4,6%.

У лабораторному центрі констатують, що у досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал цього року не зареєстровано перевищень допустимих граничних норм вмісту радіонуклідів.

Нагадаємо, Державне підприємство “Чорнобильска АЕС” спростило процедуру реєстрації на екскурсію. Тепер, щоб відвідати станцію, потрібно лише зареєструватись на сайті.

 

 

 

МОЗ рівень роадіоцезій




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *