13668

Туалет на вулиці, килим на стіні і “бабусина хрущовка”: що здають в Києві і скільки це коштує

Київ готується до одного з головних спортивних подій року – фіналу Ліги Чемпіонів, який вперше пройде в столиці України. Місцева влада чекають близько 100 тис. гостей, номерів в готелях на всіх не вистачить, тому підприємливі орендодавці масово знімають оголошення про довгострокову здачі квартир в оренду, збільшують цінники в десятки разів і здають подобово. Для іноземців.

1News розповідає, яку квартиру можна зняти напередодні свята в столиці з обмеженим бюджетом.

Ціни зросли, але ненадовго

Ажіотаж на ринку оренди нерухомості триватиме недовго, впевнений київський рієлтор Максим Бабуряк. В кінці травня, коли іноземні туристи відправляться додому, орендарі змушені будуть переглянути вартість житла. “Потрібно розуміти, що оренда – теж бізнес. Ті, хто вже здали свої квартири, звичайно, нікого не виселятимуть. Але якщо квартира ось тільки здається, вигідніше її притримати і здати подобово іноземцям, які приїдуть на Лігу”, – розповідає експерт. На великих сайтах оголошень з’явилися пропозиції про здачу квартир іноземцям навіть у відносно віддалених від центру районах.

Зростання цін, особливо в сегменті подобової оренди, напередодні великих міжнародних подій – звичайна світова практика. Ось тільки якщо в ЄС, де ринок розвивається вже багато років, є певна культура, то українські власники квартир не тільки не платять податки, але навіть не прибираються в квартирах.

“Звичайно, і в ЄС, і в США, вас не поселять в квартиру, якщо перед цим не перефарбують стіни, не замінять ковролін, шпалери. У нас бувають ситуації, коли приводиш в квартиру на поселення, а власник навіть не зробив прибирання перед тим , як селити орендаря “, – розповідає Бабуряк.

Наприклад, в Голосіївському районі здають в оренду квартиру за $ 120 на добу (або близько 93 тис. грн на місяць). У самому оголошенні англійською мовою зазначено, що “на метро за 20 хвилин можна доїхати до стадіону”. За додаткові витрати власники житла готові приготувати сніданок. Сама квартира – без ремонту, але з великою кількістю закритою ковдрами меблями.

Вже через кілька тижнів, впевнені ріелтори, подібну квартиру не знімуть і за 1000 грн.

В Асоціації фахівців нерухомості вважають, що економічних підстав для значного зростання вартості оренди в Україні немає. Ринок буде працювати, як і раніше. Єдиний фактор – сезонне зростання попиту в кінці літа – може привести до подорожчання оренди приблизно на 10%, пояснює представник організації Едуард Бразас. У той же час Максим Бабуряк вважає, що вже зараз квартири, які звільняються, здаються за вищими цінами.

“У нас склалася в бюджетному сегменті така ситуація, що вже здані в оренду квартири коштують в середньому на 10-15% дешевше, особливо якщо їх здали, наприклад, років зо два тому, чим ті, що зараз виставляються. В опалювальний сезон орендарі просять не підвищувати платежі. Тому з одного боку є накопичене подорожчання, а з іншого – як тільки виселяється орендар, на наступному відразу є бажання заробити більше “, – розповідає ріелтор.

Бюджетні варіанти в Києві: скільки коштує квартира

Влітку традиційно починає сезон ремонтних робіт. Багато киян, які бажають заселяти в свої квартири безкоштовно, але якщо квартирант після роботи і у вихідні буде робити ремонт, наприклад, у ванні. З одного боку, таким чином власники порожньої квартири звільняють себе від комунальних платежів, а з іншого – отримують безкоштовних робітників.

Нижня межа цін на квартири в Україні – 4,5 тис. грн. За такі гроші можна орендувати квартиру без ремонту в віддаленому від центрі районі.

За 4900 грн пропонують орендувати квартиру на Нивках. До метро доведеться добиратися на маршрутці або автобусі. Правда, дорога, як заявляють автори оголошення, займе всього п’ять хвилин. Один з “бонусів” – оформлена субсидія. Природно, нелегально. Згідно із законом оформляти субсидію можна тільки за місцем проживання. Якщо ж ми живеш в квартирі, а здаєш її в оренду, то оформляти субсидію можуть тільки орендарі. Серед мінусів – килими на стінах, велика кількість старих меблів. А ось явний плюс – заселити готові кого завгодно “Дівчину, будь-який склад”.

За таку ж ціну можна орендувати і будиночок недалеко від Києва. Правда, в туалет доведеться ходити на вулиці, а до найближчого метро добиратися на метро протягом 20 хвилин. Серед переваг власники будиночка називають “родючий грунт”.

“Квартира потрібно знімати в комплекті: пральна машина, холодильник, спальне місце, інтернет, косметичний ремонт – це просто обов’язково. Транспортна розв’язка – друга важлива переваги. Але варто розуміти, що нормальну квартиру менше ніж за 6 тис. грн знайти складно. А якщо і вдасться, то це буде везіння “, – говорить Бабуряк.

Джерело: Обозреватель

аренда квартир в Киеве аренда квартиры Бабуряк бюджетные квартиры квартира квартиры в Киеве совдеп




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *