13610

У льодовиках Гренландії знайдено сліди древніх цивілізацій

Міжнародна група вчених виявила в зразках гренландського льоду сліди викидів свинцю, що відбулися між 1100 роком нашої ери і 800 роком нашої ери. Виявилося, що вік відкладень важкого металу корелює з часом розквіту і падіння древніх європейських цивілізацій, інформує 1NEWS з посиланням на Соцпортал.

Свинець потрапляв в атмосферу через розробок європейських свинцево-срібних руд за часів Стародавньої Греції і Римської імперії, після чого переносився з вітрами над Атлантичним океаном в Гренландію. Тут частинки металу осідали разом з пилом і краплями води, потрапляючи в льодовики. Дослідники вивчили рівні свинцю, провівши більше 21 тисячу вимірювань, що охоплюють 1900-літній період.
Вчені вважають, що значна частина свинцю була викинута в навколишнє середовище через видобуток срібла, яке використовувалося для виготовлення монет. Це дозволяє встановити зв’язок між рівнями свинцю в льоду і станом економіки тих часів. Так, викиди важких металів збільшувалися ще в 900 роки до нашої ери, коли фінікійці розширювали мережу торгових маршрутів в західному Середземномор’ї. Максимум забруднення припадали на часи процвітання Римської імперії (I-II століття нашої ери).
Зниження концентрації свинцю відбувалося синхронно з епідеміями чуми, а також за часів воєн і політичних криз. Крім того, в останні 80 років існування Стародавнього Риму викиди важкого металу зменшилися майже в чотири рази.
Стародавні римляни виготовляли свинцеві труби для водопроводу, що стало причиною хронічного отруєння важкими металами. При цьому вражається травна і центральна нервова система людини. Серед симптомів – ослаблення пам’яті, депресія, нудота, болі в животі, головні болі, порушення мови і анемія. Особливо руйнівно свинець впливає на здоров’я дітей, сприяючи недоумства, розсіювання уваги, підвищення агресивності.

Нагадаємо, команда вчених Moovel Lab зі Штутгарта вивчала наземні маршрути в Європі в рамках дослідження мобільності в містах. У мережі доріг, що охоплюють 26,5 млн км², вчені виділили 486 713 відправних точок, з яких збиралися потрапити в Рим, і наклали їх на карту європейських вулиць.

Алгоритму, розробленому спеціально для проекту, знадобилося понад 5 годин, щоб побудувати найкоротші маршрути від заданих точок до столиці Італії. В ході дослідження використовувалися дані Open Street Map і програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.

 

 

 

 

 

 

 

Гренландія льодовики сліди




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *