13608

У Польщі значно скоротили зарплати мерам та посадовцям місцевого самоврядування

Уряд Польщі своїм розпорядженням знизив на 20% зарплати керівній ланці органів місцевого самоврядування, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

“Згідно з розпорядженням, на 20% буде знижено зарплати войтів, бурмістрів і мерів міст та їхніх заступників”, – йдеться у повідомленні Ради міністрів Польщі.

Зазначається, що це розпорядження пов’язано з ухваленими змінами до закону про виконання повноважень депутата і сенатора, що передбачає зниження на 20% зарплат парламентаріїв. Як підкреслюється, цей закон, який ухвалено минулого тижня, був відповіддю на “загальні очікування суспільства, пов’язані з виконанням публічних функцій”.

Розпорядження набуває чинності з 19 травня, а нижчу зарплату керівники органів  місцевого самоврядування Польщі отримають вже з 1 липня 2018 року.

Зниження зарплат законодавцям, міністрам та керівникам місцевої адміністрації ініціював кілька тижнів лідер правлячої PiS Ярослав Качинський. Це відбулося на хвилі протестів опозиції проти призначення екс-прем’єром Польщі Беатою Шидло собі та членам уряду значних премій за 2017 рік (в еквіваленті 19-24 тис. дол.). Це набуло широкого резонансу у суспільстві і відбилося на значному падінні рейтингу PiS. Качинський наголошував, що зниження зарплат польських законодавців та керівників місцевого рівня є суспільним очікуванням, аби політики та чиновники жили скромніше.

Лідер PiS також оголосив загальне рішення керівництва партії про те, що високі премії за минулий рік чиновники уряду передадуть на благодійність. В іншому випадку вони повинні брати до уваги політичні наслідки, зокрема те, що можуть не потрапити до партійних списків на наступних парламентських виборах в 2019 році. Визначений термін передачі грошей на благодійність минув 15 травня. Стало відомо, що деякі міністри, аби перевести преміальні на благодійність, змушені були брати кредити чи навіть продавати своє майно.

Нагадаємо, зарплати вчителів збираються підвищити до ринкового рівня.

 

 

 

зарплати мери посадовці




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *