13603

Київрада просить магазини відмовитися від поліетиленових пакетів

Київрада рекомендує магазинам замість поліетиленових пакетів пропонувати покупцям паперові або біополімерні одноразові, а також багаторазові сумки, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу Ради.

“Наша головна ідея – зробити покупку і використання поліетилену не модною. Коли ви купуєте їжу або інші речі в поліетиленових пакетах, середній термін їх розпаду понад 100 років. Ми хочемо зробити так, як у більшості країн світу, де використання поліетилену або обкладається великими податками , або взагалі заборонено. Це рішення рекомендує суб’єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів. Мається на увазі використання біологічних полімерів або паперових пакетів, а найцікавіше – повернення до використання багаторазових сумок, які виробляються з тканини”, – зазначив автор відповідного проекту рішення, депутат Костянтин Яловий.

Як приклад він навів Францію, де на законодавчому рівні поліетиленові пакети повністю заборонені, а магазинам дали тримісячне відтермінування для заміни пакетів паперовими і тканинними.

К.Яловий також зазначив, що українське законодавство наразі не дозволяє органам місцевого самоврядування встановлювати заборону на оборот товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також визначати санкції для підприємств за порушення таких рішень. Тому рішення Київради носить рекомендаційний характер – питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинне вирішуватися централізовано на державному рівні.

Всього за це рішення проголосувало 75 депутатів.

Нагадаємо, постійна комісія Київської ради з питань екологічної політики погодила проект рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів у магазинах.

 

Київрада магазини пакети




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *