13584

Названо головні причини захворюваності на рак

Людина вплинула на захворюваність на рак і серед тварин, однак ступінь цього впливу все ж поки вивчено мало, інформує 1NEWS з посиланням на УНІАН.

Людська діяльність є головною причиною поширення онкологічних захворювань серед людей та тварин, що мешкають у природному середовищі.

Такого висновку дійшли вчені з Університету штату Арізона. Про це йдеться в статті журналу Nature Ecology & Evolution, передає Phys.org. “Досі зовсім ігнорувалася тема поширення онкологічних захворювань у дикій природі. А їхня причина – також людина. Тварини стикаються з усіма породженими Homo Sapiens видами забруднень”, – розповів один з авторів статті.

Дослідники наголосили, що розвитку злоякісних пухлин сприяють: хімічне забруднення атмосфери та гідросфери, накопичення пластику й використання пестицидів.

Крім того, проблеми зі здоров’ям викликає світлове забруднення, яке збиває добові ритми та викликає гормональні зміни, що може збільшити ризик захворювання на рак.

“Найсумніше у тому, що ми знаємо, що треба робити, але не робимо. Ми не повинні руйнувати середовище проживання диких тварин, годувати їх людською їжею і забруднювати біосферу Землі”, – наголосив один з біологів.

За словами авторів статті, Homo sapiens можна визначити як онкогенний вигляд, хоча поки невідомо, наскільки сильно розвиток сучасної цивілізації обумовлює розвиток і поширення ракових пухлин у диких видів.

Нагадаємо, нестача мікробів може призвести до раку в дітей.

 

 

 

 

дослідники захворюваність рак




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *