13518

ФРС, ЄЦБ та Банк Японії вирішать долю глобальних ринків

Три найвпливовіших центробанки світу проведуть засідання, результати яких суттєво вплинуть на глобальні ринки, – повідомляє 1NEWS.

Між першим і третім засіданнями пройде 36 годин. ФРС, як очікується, підвищить процентні ставки, Європейський центробанк може конкретизувати план відмови від покупки облігацій, а Банк Японії – зберегти масштабну програму стимулів.

Відносна “яструбиність” голови ФРС Джерома Пауелла дає інвесторам привід купувати долар, в той час як центробанки країн, на які припадає майже половина світової економіки – і три чверті валютних резервів – розходяться в монетарній політиці.

Вона також загрожує посилити тиск на ринки, що розвиваються, які і без того нервують через згортання стимулів США і все частіше закликають ФРС не поспішати.

ФРС налаштована найбільш оптимістично: регулятор готується підвищити ставки вдруге в 2018 році. Представники центробанку можуть навіть оновити прогнози, щоб відобразити свою схильність до чотирьох підвищень в цілому за цей рік замість трьох, як намічалося в березні.

У той же час президент ЄЦБ Маріо Драгі, нарешті, став ближчим до виходу з режиму боротьби з кризою. Його головний економіст, Петер Прат, просигналізував, що на засіданні в четвер регулятор вперше офіційно обговорить завершення програми купівлі облігацій.

Інфляція в травні набрала найшвидші темпи більш ніж за рік, і зростання економіки залишається стійким, незважаючи на зниження з зафіксованого в минулому році максимуму десятиліття.

Жорсткість поки не стоїть на порядку Банку Японії, який почав купувати активи на кілька років раніше ФРС і ЄЦБ, щоб вирішити проблему укорінених дефляційних сил в Японії.

З часу попереднього засідання регулятора в квітні дані дали зрозуміти, що Японії ще далеко до 2-процентного орієнтира по інфляції.

JPMorgan Chase і Bank of America виявилися в числі банків, які відсунули на більш пізній термін прогнози посилення з боку Банку Японії, який почне дводенне засідання в Токіо наступного четверга.

Джерело: Bloomberg

активи Банк Японії відсоткові ставки ЄЦБ облігації ФРС




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *