13427

Стокгольмський арбітраж розірвав угоду Укргазвидобування з Карпатигазом

“Укргазвидобування” розірвало у Стокгольмському арбітражі договір про спільну діяльність з ТОВ “Карпатигаз”, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу НАК “Нафтогаз України”.

“Після тривалого судового розгляду Арбітражним інститутом торгової палати Стокгольма прийнято часткове рішення (partial award) у справі за позовом АТ “Укргазвидобування” до ТОВ “Карпатигаз”, Misen Enterprises AB (Швеція, акціонер “Карпатигаз”) про розірвання договору про спільну діяльність (СД). Зазначеним рішенням суд розірвав договір СД, чим задовольнив одну з вимог АТ “Укргазвидобування”, – йдеться у повідомленні.

Суд встановив, що договір СД було порушено як Misen Enterprises AB (не повністю внесена частка в СД, лише 3,9 млн дол. із 12,5 млн дол.), так і ТОВ “Карпатигаз”, яке не поставило передбачені договором вимірювальні станції.

Відтак договір СД розірвано через зміну обставин і неможливість продовжувати СД.

Розірвання Стокгольмським арбітражем договору з Карпатигазом повернуло Укргазвидобування можливість повноцінно користуватися найбільшою кількістю власних свердловин з-поміж усіх договорів про спільну діяльність.

Як повідомлялося, УГВ ще з 2015 року займається розірванням договорів про спільну діяльність, які систематично порушувались операторами таких договорів. Національне антикорупційне бюро України під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) здійснює з цього приводу ряд проваджень.

До рішення Стокгольмського арбітражу УГВ вдалося розірвати всі договори про спільну діяльність, які позбавляли компанію можливості користуватися власними свердловинами, окрім двох договорів, учасниками яких є ТОВ “Карпатигаз”.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” подала до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з ПАТ “Газпром”.

У компанії наголосили, що контракт на транзит між Нафтогазом та Газпромом дозволяє сторонам вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню.

 

 

 

 

 

 

 

арбітраж Нафтогаз угода




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *