13429

Знайдено фарбу, якій понад мільярд років

Вчені з Австралійського національного університету виявили найстаріші з відомих викопних зразків біологічні пігменти фарби, вік яких – понад 1,1 мільярда років, інформує 1NEWS з посиланням на Phys.org.

Яскраво-рожеві скам’янілі біохроми – це залишки хлорофілу, що належав древнім фотосинтезуючим організмам.

Пігменти витягнули з чорних сланців – вуглецевих порід, що утворилися на морському дні. Відкладення, де проводилися розкопки, розташоване в Мавританії (Західна Африка). Для отримання біологічних молекул вчені подрібнили породи, а потім проаналізували виділені сполуки. За оцінками дослідників, ці пігменти на 500 мільйонів років старші за попередні зразки.

Результати аналізу біологічних сполук показав, що вони були синтезовані в клітинах ціанобактерій, які були домінуючою формою життя в харчових ланцюгах стародавнього океану. Тільки 650 мільйонів років тому почалося поширення водоростей, що стало причиною розвитку складних екосистем з великими тваринами.

Нагадаємо, міжнародна група вчених заявила, що їм вдалося виявити мікробів, які здатні вижити на поверхні Марса. Крім того, на думку дослідників, ці ж мікроби зможуть вижити також на Енцеладі, Європі і, можливо, інших небесних тілах Сонячної системи.

 

 

 

 

 

вчені пігменти фарба




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *