13425

Де в Україні можна знайти найбільшу кількість грибів

У лісах України росте близько 200 видів їстівних грибів, але користуються попитом грибників тільки 10% з них – близько 20 видів.

“Це делікатес дуже смачний, але підступний, – зазначив еколог, керівник турклубу “Гряда” Петро Тестів. – Щоб не отруїтися, потрібно брати тільки ті, в їстівності яких впевнений на всі 100%. Важливо пам’ятати, що отруйними бувають не тільки мухомори і поганки, а й гриби-двійники або “ложні” гриби, які дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслюки та інші”, пише 1News.

За його словами, лісові гриби як губка вбирають в себе всю гидоту з навколишнього середовища, тому їх потрібно збирати тільки в екологічно чистих лісах, і навіть там приступати до збору подалі від доріг і великих міст. В Україні щорічно в різній мірі страждають від отруєнь грибами від 400 до 1 тис. осіб, а в середньому для 20-25 осіб обід з грибами призводить до летального результату.

У сухе літо гриби ростуть ближче до стовбурів дерев, а коли літо дощове – подалі від них. Білі гриби ростуть сім’ями, часто їх “сусідами” бувають мухомори і мурашники.

У добірці – найпопулярніші грибні місця.

Біля Києва – це село Нижча Дубечня, село Миколаївка, сел. Клавдієво. Грибники також їдуть в ліс в напрямку Ясногородки і Лютежа. Найближчі від Києва – ліси в напрямку Обухова.

У Вишгородському напрямку в районі Бородянки вздовж річки Здвиж, в районі сіл Катюжанка, Мірча і Димер можна знайти лисички.

У Бориспільському напрямку тихе полювання може вдатися в лісах біля сіл Старе, Бориспільські Дачі, Хоцьки.

У житомирських лісах гриби водяться в районі сіл Слобідка, Висока Піч, Перлявка, Оліївка, Білокоровичі. До грибних місць зараховують також Радомишль, Коростишів, Малин.

У Чернігівському напрямку часто їздять за Остер, до лісу, який оточує танковий полігон військової частини, біля сіл Крехаїв і Євминка.

Тихе полювання може вдатися і в лісництві Уманського р-ну Черкаської обл., між селами Синиця і Паланка. Тут водяться грузді, печериці, лисички і білі гриби. Ще одне багате на гриби місце знаходиться біля села Городецьке.

У лісах Закарпаття можна знайти багато білих грибів і лисичок. Знатні грибні місця – місцевість біля озера Синевир і села Лумшори, околиці сіл Драгово, Вишка і Колочава. А недалеко від Сваляви затяті грибники їдуть в села Рудниківка Гута і Солочин.

На Львівщині найбільше грибів – в лісах в районі сіл Дубина, Східниця, Славське, Лихобора (поблизу гори Пікуй).

Одне з найцікавіших місць для пошуку грибів – ліси у міста Сколе, поруч з яким розташований Національний природний парк “Сколівські Бескиди”.

У Харківській області гриби збирають в лісах біля сіл Мохнач, Андріївка, Бишкин, Шелудьківка, Васищеве.

Є популярні природні грибні локації в Дніпропетровській і Полтавській областях, наприклад, в районі сіл Гвардійське і Орлик.

В Одеській області в пошуках грибів можна відправитися в Дальницький ліс. Там багато рижиків і печериць.

Джерело: aif.ua

грибные места грибы лес лесник мухоморы турклуб Гряда




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *