13421

Експерти порахували економічний ефект від боротьби з корупцією

Економічний ефект від боротьби з корупцією становить близько 6 мільярдів доларів на рік, – повідомляє 1NEWS.

Така цифра наведена в дослідженні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій “Україна проти корупції: економічний фронт”.

За результатами дослідження, основний антикорупційний ефект мали реформа державних закупівель, газова та податкова реформи.

Згідно з розрахунками експертів Інституту, заходи, спрямовані на запуск ринку газу та реформа НАК “Нафтогаз України” дозволила державі уникнути втрат приблизно на 3 млрд доларів в середньому на рік.

В цю цифру входить 2,82 млрд дол переплати за російський газ, недоотримання “Нафтогазом” 0,18 млрд дол щорічно через ціновий арбітраж та втрати від договорів спільної діяльності на рівні 1 млрд грн щорічно.

Додаткові надходження до бюджету внаслідок ліквідації конвертаційних майданчиків та боротьбі зі схемним податковим кредитом за підрахунками експертів становили 3 млрд доларів за 2015-2017 роки.

До податкових заходів з найбільшим антикорупційним ефектом належать запровадження системи електронного адміністрування ПДВ, запровадження системи моніторингу ризиків в системі адміністрування ПДВ та автоматичне відшкодування ПДВ.

Реформа публічних закупівель, у тому числі створення моніторингового порталу Dozorro, запуск системи публічних закупівель ProZorro, закупівля ліків міжнародними організаціями дозволило зекономити в середньому 40 млрд грн щорічно.

Джерело: Економічна правда

ProZorro боротьба експерти корупція моніторинг ПДВ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *