13245

Рада Європи занепокоєна ситуацією у київському СІЗО

У Раді Європи відзначають позитивні тенденції щодо зменшення випадків неналежного поводження правоохоронців відносно громадян, натомість наголошують на поганих умовах у закладах пенітенціарної системи, інформує 1NEWS.

Про це йдеться в оприлюдненій у четвер доповіді комітету Ради Європи із запобігання тортурам, яка була підготовлена за результатами візиту членів комітету до України у грудні 2017 року.

«Поширення випадків поганого поводження з боку правоохоронців в Україні, як вбачається, зменшилося, але скарг все ще багато. Погані матеріальні умови, перенаселення та брак активності поза камерами залишаються головними проблемами у в’язницях», – відзначають головні висновки доповіді у профільному комітеті Ради Європи.

Комітет із запобігання тортурам Ради Європи вітає зусилля української влади вирішити проблему щодо неправомірного застосування насильства з боку правоохоронців і відзначає, що ситуація покращилася, порівняно з 2016 роком. Водночас, як наголошується, скарг ще залишається багато, особливо щодо Києва. Зокрема, багато скарг було отримано відносно надмірного застосування сили співробітниками поліції під час проведення першого допиту.

«Хоча комітет повною мірою усвідомлює всеохоплюючі виклики, перед яким опинилася Україна, він закликає українське керівництво вжити негайних конкретних кроків з вирішення драматичної ситуації, що була виявлена під час візитів до деяких установ пенітенціарної системи», – наголошується у доповіді.

Серед головних проблем члени комітету відзначають насильство у камерах утримання, що є наслідком недостатньої кількості персоналу закладу.

Відтак комітет закликає українську владу збільшити кількість таких співробітників, а також покращити умови їхньої праці, зокрема збільшити зарплати, щоб зменшити рівень корупції.

Серед конкретних установ пенітенціарної системи у доповіді називаються заклади, що у Краматорську (для неповнолітніх), а також у Києві та у Львові.

«Ситуація у київському СІЗО погіршилася після попереднього візиту у 2016 році. Установа нині переповнена, а умови можуть вважатися негуманними та принизливими», – вважають у Раді Європи.

 

 

Рада Європи СІЗО тортури




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *