13219

Стали відомі лауреати Шнобелівської премії 2018 року


У Гарвардському університеті оголошено лауреатів Шнобелівської премії 2018 – нагороди за дослідження, що мають сумнівну наукову цінність.

Про це повідомляє 1NEWS.

Як зазначається, про “десять нагород було оголошено увечері в четвер на церемонії в Гарвардському університеті”.

Зокрема, премію з економіки отримала Лінді Лян та інші спеціалісти з Університету Ватерлоо в Онтаріо. Під час експериментів вони з’ясували, що підлеглі, які встромляли голки в ляльку вуду, схожу на їхнього начальника, швидше знімають стрес на роботі.

Нагорода в галузі медицини дісталася урологам штату Мічиган, які з’ясували, що камені з нирок виводяться набагато швидше, якщо пацієнта катати на американських гірках.

Іншу премію – за харчування – отримав Джеймс Коул з Брайтонського університету. Він дійшов висновку, що дієта канібалів менш живильна і не так добре втамовує голод людини, ніж звичайний раціон. У дослідженні порівнювалося харчування канібалів епохи палеоліту і сучасних людей.

Іспанські дослідники отримали премію миру за аналіз криків і лайок водіїв за кермом. Виявилося, що причиною агресії часто є втома і стрес, а також індивідуальні особливості людей. При цьому така поведінка характерна для приблизно чверті водіїв, але зізнаються в цьому тільки два відсотки автомобілістів.

Теа Блерер із Клівлендського технологічного університету став переможцем у царині літератури. Він довів, що більшість людей, які користуються “складними пристроями”, не читають інструкції.

Серед хіміків лідирували вчені, які з’ясували, що людська слина — відмінний засіб для очищення брудних поверхонь.

Премію з біології поділили вчені, які довели, що муха, яка потрапила в келих із вином, покращує його смак. Причому знавці здатні визначити, чи потрапляла муха у вино або ні.

Приз у номінації «Антропологія» отримали шведи за дослідження поведінки тварин у зоопарку. Вони довели, що шимпанзе пародіюють людей не менше і не гірше, ніж люди пародіюють шимпанзе.

Переможцем у репродуктивній медицині стали лікарі зі штату Орегон, які запропонували бюджетний варіант визначення органічних порушень чоловічої ерекції за допомогою кільця з поштових марок. Якщо вранці смужка з марок лишається цілою, це свідчить про порушення ерекції.

Кожен лауреат отримав традиційну нагороду – 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

Як відомо, Шнобелівська премія є пародією на престижну Нобелівську премію. Українською її також іноді називають «Антинобелівська премія» або «Ігнобелівська премія». Премія заснована Марком Абрагамсом і гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»).

Джерело: Укрінформ

Гарвард лауреати Наука Нобелівська премія Шнобелівська премія




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *